V JERUZALEME ZOSTÚPIL BLAHODATNÝ OHEŇ

14.04.2015 22:22

 

Každoročne počas paschálnych bohoslužieb vo Veľkú Sobotu sa v jeruzalemskom chráme Božieho Hrobu uskutočňuje zázrak. Tento zázrak sa koná už stáročia. Tu, v kuvuklii Božieho Hrobu (malá kaplnka uprostred chrámu, v ktorej sa nachádza jaskyňa s Christovým hrobom), skryto pred zrakom ostatných ľudí, zostupuje oheň z neba, ktorý je svedectvom víťazstva Spasiteľa nad hriechom a smrťou, a takisto potvrdením našej viery. Svätý oheň sa objavuje stále na Veľkú Sobotu pravoslávnej Paschy a zostupuje len na modlitbu pravoslávneho biskupa.

Jeruzalemský pravoslávny patriarcha si pred začiatkom obradu schádzania Blahodatného ohňa vyzlieka sakos (vrchné biskupské rúcho) a je prehľadávaný židovskou políciou, čo sledujú predstavitelia iných vierovyznaní, aby bolo zjavné, že nenesie so sebou zápalky alebo niečo, čím by mohol oheň zapáliť. Potom patriarcha vstupuje do kuvuklie, ktorú pred tým takisto dôkladne prezrú izraelskí vojaci, aby v nej nebolo ukryté nič, čím by sa dal zapáliť oheň, a tak sa predišlo podozreniu z podvodu. Do jaskyne nemôže nikto vstúpiť a je zapečatená a strážená.

Okolo 13:00 hod. začína obrad schádzania Svätého ohňa. Aj tohto roku jeruzalemský patriarcha Teofil III. vstúpil do kuvuklie s dvoma zväzkami zhasnutých sviec (v každom zväzku je 33 sviec na znak 33 rokov pozemského života Hospodina Isusa Christa). V chráme sa všetci modlia a prosia o dar Blahodatného ohňa. V rôznych rokoch trvalo čakanie na zídenie Ohňa od niekoľkých minút do niekoľko hodín. Tohto roku patriarcha už po štyroch minútach (o 13: 16 hod.) vyšiel z kuvuklie so zapálenými sviecami horiacimi ohňom, ktorý v prvých minútach vôbec nepáli a veriaci si ním omývajú tvár. Boh nám tým dokazuje Svoju moc a rovnako nekonečnú lásku k ľuďom. Podľa tradície svätých Otcov sa v roku, kedy nezíde Blahodatný oheň, narodí antichrist, čo bude predzvesťou posledných čias.

Vo chvíli zostúpenia Blahodatného ohňa sa chrám napĺňa radostnými pokrikmi veriacich a hlaholom zvonov. Následne je roznášaný do iných chrámov a leteckými spoločnosťami po celom svete. Taktiež, od tohto ohňa sa zapaľujú lampády aj v mieste narodenia Christa, v chráme v Betleheme, odkiaľ sa potom roznáša na Roždestvo (Vianoce) tzv. betlehémske svetlo do celého sveta.

Obradu zostúpenia Svätého ohňa sa tohto roku zúčastnilo okolo 40-tisíc veriacich z celého sveta, a takisto aj tento rok, mohli aj naši veriaci na Slovensku privítať Blahodatný oheň vo svojich chrámoch a domovoch. Sláva Bohu za všetko – CHRISTOS VOSKRESE !!!

Z viacerých orthodoxných zahraničných internet. zdrojov

pripravil o. Nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode