PATRIARCHA BARTOLOMEJ VO SVÄTEJ ZEMI

30.05.2014 21:07

 

23. mája 2014 začala oficiálna návšteva konštantínopolského patriarchu Bartolomeja v Jeruzalemskom Patriarcháte. Konštanstínopolského prvohierarchu sprevádzala početná delegácia konštantínopolskej Cirkvi, medzi inými, prvý hierarcha gréckej Cirkvi v Amerike, arcibiskup Dimitrij, metropolita parížsky a Západnej Európy Emanuel a taliansky metropolita Genadij.

Večer prvého dňa, po oficiálnom privítaní na letisku jeruzalemským patriarchom Teofilom III. a miestnymi diplomatmi, sa delegácia z Konštantínopola presunula do Baziliky Zmŕtvychvstania v Jeruzaleme, kde bola slúžená krátka doxológia.

Nasledujúci deň, v sobotu 24. mája, navštívil patriarcha Bartolomej Baziliku Narodenia Christovho v Betleheme. V nedeľu, 25. mája, kedy sme si v liturgickom kalendári pripomenuli Uzdravenie slepého od narodenia, koštantínopolský patriarcha Bartolomej, spolu s jeruzalemským patriarchom Teofilom, slúžil slávnostnú liturgiu v Chráme Christovho Zmŕtvychvstania za hojnej účasti biskupov, kňazov, diakonov i veriacich.

V popoludňajších hodinách toho istého dňa sa uskutočnilo stretnutie patriarchov Bartolomeja a Teofila s hlavou rímskokatolíckej cirkvi – rímskym pápežom Františkom, ktorý v týchto dňoch takisto prebýval s oficiálnou vizitou v Jordánsku, Palestíne a Izraeli. Toto stretnutie malo pripomenúť 50. výročie stretnutia patriarchu konštantínopolského Athenagorasa s rímskym pápežom Pavlom VI., ktoré sa takisto uskutočnilo vo Svätej Zemi.

Tohtoročné stretnutie začalo súkromným rozhovorom v letnej rezidencii jeruzalemského patriarchu a podpísaním spoločnej deklarácie pápeža Františka a patriarchu Bartolomeja. Neskôr sa predstavitelia konštantínopolskej Cirkvi a rímskokatolíckej cirkvi spoločnej poklonili miestu ukrižovania Spasiteľa na Golgote a Hrobu Hospodinovmu. Túto časť ekumenického stretnutia, ktorého sa zúčastnili aj predstavitelia ďalších kresťanských cirkví, otvoril svojim príhovorom patriarcha jeruzalemský Teofil, pokračovali čítania Evanjelia v gréčtine a latinčine, po ktorých sa prihovorili patriarcha Bartolomej i pápež František.

Hlavnou témou arcipastierského slova patriarchu Bartolomeja bola nádej a radosť prameniaca z víťazstva nad smrťou a zlom, ktoré sa dokonalo práve v Christovom Hrobe, o ktorom ako prvé počuli ženy – myronosice, ktoré s láskou a vernosťou prišli namastiť telo Vykupiteľa, čo sa ukázalo zbytočným, keď sa ono ukázalo nepodliehajúcim rozkladu. Prvý hierarcha koštantínopolskej Cirkvi taktiež poznamenal, že smrť a Christovo zmŕtvychvstanie poukazujú na fakt, že história sa nedá "naprogramovať" – lebo nepatrí človeku, ale Bohu; vtedy tiež, privalili k hrobu kameň a postavili stráž... Márne sú dlhodobé stratégie mocných tohto sveta, v konečnom dôsledku sa stále ukazujú ako závislé od Božieho plánu a Jeho vôle. Každé úsilie súčasnej spoločnosti, nezávisle vytvárať vlastnú budúcnosť bez Boha, je len výsledkom márnosti, domýšľavosti a pýchy. V poslednej časti svojho príhovoru sa patriarcha odvolal k tomuto ekumenickému stretnutiu. Poznamenal, že všetci kresťania – bez ohľadu na to, k akej cirkvi patria, musia svedčiť a dávať príklad v láske ostatným ľuďom.

Nakoniec sa obaja predstavitelia oboch cirkví pomodlili slovami modlitby "Otče náš", patriarcha Bartolomej grécky a pápež František latinsky.

Posledný deň návštevy vo Svätej Zemi navštívil patriarcha Inštitút Yad Vashem, kde sa modlil za obete holokaustu a následne sa stretol s predstaviteľmi Izraela - premiérom Benjaminom Nethanyahu a prezidentom Shymonom Peresom. V popoludňajších hodinách sa patriarcha Bartolomej presunul do Ramallahu, kde sa stretol s prezidentom Palestínskej Autonómie, Mahmudom Abbasom.

Na základe: cerkiew.pl.

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode