GRUZÍNSKA PRAVOSLÁVNA CIRKEV ZAMIETLA NÁVRH DOKUMENTU O EKUMENIZME

29.02.2016 14:07

 

GRUZÍNSKA PRAVOSLÁVNA CIRKEV ZAMIETLA NÁVRH DOKUMENTU O EKUMENIZME

A PODROBILA KRITIKE RAD ĎALŠÍCH DOKUMENTOV PRIPRAVENÝCH NA VŠEPRAVOSLÁVNY SNEM

 

Po tvrdej kritike návrhu dokumentu Všepravoslávneho Snemu „O vzťahu Pravoslávnej Cirkvi k ostatnému kresťanskému svetu“, ktorú vyslovil limassoľský metropolita Afanasij z Cyperskej Pravoslávnej Cirkvi, takisto svoj nesúhlas s obsahom dokumentu a rozhodnutie nepodpísať tento text vyjadrila Posvätná Synoda Gruzínskej Pravoslávnej Cirkvi.

V danom dokumente sa poukazuje na nevyhnutnosť hľadania ciest k „utratenej jednote kresťanov na základe viery a tradície Cirkvi siedmych Všeobecných Snemov“, a takisto sa konštatuje, že „vychádzajúc z teologických a pastoračných dôvodov“, Pravoslávna Cirkev je pripravená „v dobrej viere a nádeji vidieť dialóg medzi rôznymi kresťanskými cirkvami a konfesiami, ako aj účasť v ekumenickom hnutí v terajších časoch, veriac, že týmto spôsobom nesie aktívne svedectvo o plnosti Christovej pravdy“.

Svätý a Veľký Snem sa má stretnúť v júni... Naša Cirkev ostane na starom kalendári... Naša Cirkev bola, je a bude ochrankyňou Pravoslávia. Gruzínska Pravoslávna Cirkev zamieta pripravený návrh snemového dokumentu o ekumenizme. Naša Cirkev – je tým, čo zachránilo našu krajinu a náš národ“, - povedal katholikos Ilija II., patriarcha Gruzínskej Pravoslávnej Cirkvi.

Synoda Gruzínskeho Patriarchátu kritizovala aj rad ďalších dokumentov pripravených k Všepravoslávnemu Snemu, ktorý by sa mal uskutočniť v júni tohto roka na Kréte. Zúčastniť Snemu by sa mali delegáti všetkých 14-tich Miestnych Pravoslávnych Cirkví. Ak by s ktorýmkoľvek z dokumentov nesúhlasila, čo i len jedna miestna Cirkev, dokument bude stiahnutý z programu rokovania.

 

Zdroj: Русская линия,TheOrthodoxChurch.info.

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode