CELOEPARCHIÁLNE SLÁVNOSTI V NIŽNEJ RYBNICI 2014

19.08.2014 20:23

 

Preblahoslovennaja jesi, Prečistaja Bohorodice Divo, * vsju zemľu Zemplinskuju obradovavšaja * javlenijem čudotvornaho obraza Tvojeho, * imže v cerkvi Klokočovstij * jeretik nečestivych ruhanije posramila jesi. * Toj že dnes aki znamenije pobidy vozvyšajušče, * k Tebi, Mati Božija, userdno vopijím: * Radujsja, Maríje Vladýčice, * pravoslávnych pochvaló, * i krípkoje zastuplenije.

 

Jehdá naródy vozburíšasja, * i vrémja honénija nastáše pravoslávnym christijánam, * tohdá plakáše óbraz Prečistýja Bohoródicy, * v cérkvi Klokočóvstij nečestívymi vójinami posičennyj. * Nemóžaše bo terpíti Máti Bóžija, * víry pravoslávnyja poruhánije. * O vsepítaja Caríce Nebésnaja, * ty že ímaši derznovénije ko Christú Bohú nášemu, * Jehó že móli usérdno, * da sochranít vsjá vírnyja čáda svojá, * ot bíd, napástej i vsjákija skórbi, * sojúzom ľubví da náši sémji utverdít, * i podásť nám velíkuju mílosť svojú.

Tropár /hl. 4./ a kondák /hl. 2./ Klokočovskej ikone, ktoré prvý krát zazneli počas tohtoročných slávnosti

 

Presvätá Bohorodička, Matka Klokočovská, Ochrankyňa Zemplína, ochraňuj a spas nás, ktorí sa k Tebe utiekame - Presvjataja Bohorodice, spasi nas! 

 

Už 15 rokov (od r. 1999) sa v Nižno-rybnickom chráme konajú celoeparchiálne duchovné slávnosti v česť Uspenija – Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Od r. 2009 sú tieto slávnosti spojené s klokočovskou ikonou Bohorodičky, ktorej kópia je uložená v tomto chráme, a kde sa už piaty rok obnovuje tradícia úcty tejto ikony, skrze ktorú Božia Matka požehnáva náš zemplínsky ľud.

Aj tohto roku, v dňoch 16. – 17. augusta 2014, sa veriaci zo všetkých kútov našej eparchie zišli v pútnickom chráme v Nižnej Rybnici, aby oslávili Boha, ďakovali Mu za premnohé Jeho milosti a vyprosili si Božiu pomoc a požehnanie vo svojich biedach a žiaľoch práve skrze materinské ruky Bohorodičky pred Jej milostivou klokočovskou ikonou.

Slávnosti začali v sobotu večer Vsenočným bdením, ktorému predsedal Vysokopreosvietený Juraj, arcibiskup michalovsko-košický, s ktorým slúžili duchovní otcovia – igumen Serafím (Fedík) zo Zemplína, prot. Michal Džugan zo Strážskeho, prot. Peter Bzik z Pozdišoviec, prot. Marián Čičvák z Ubreža, jerej Vasilij Lembej z Ruského Hrabovca, archidiakon Matúš Spišák a miestny duchovný Dušan N. Tomko. Poďakovanie patrí veriacim zo Sobraniec, ktorí na čele so svojim duchovným otcom – mitr. prot. Bohuslavom Seničom viedli liturgický spev Vsenočného bdenia.

Tohtoročné slávnosti sa niesli v duchu spomienky 100. výročia Marmarošských procesov – obdobia obnovy Pravoslávia na Zakarpatí i u nás., obdobia plného prenasledovania, vyznávačstva, neraz aj mučeníctva. Preto po ukončení Vsenočného bdenia vladyka Juraj priblížil pútnikom toto obdobie a jeho odkaz pre nás, pravoslávnych žijúcich v dnešnej dobe. V tomto duchu vladyka tiež priblížil životy svätých, ktorí sú spojení s týmto obdobím a ostatky ktorých boli počas tohoročných slávností prinesené do nášho chrámu a vystavené k poklone a posilneniu veriacim – našich svätcov mučeníkov a vyznávačov Pravoslávia, mučeníka Maxima Gorlického, vyznávača Alexeja Kabaľuka a kňaza Alexeja Tótha. Vladyka tiež priblížil život sv. blahovernej kňažnej Sofie Sluckej, veľkej ochrankyne Pravoslávia v období vzniku Brest-litovskej cirkevnej únie, ktorej ostatky ako dar našej eparchii priviezol vladyka Juraj z nedávnej cesty z Bieloruska. K poklone boli vystavené tiež ostatky sv. spravodlivých rodičov Bohorodičky Joakima a Anny a sv. muč. Kypriána, ktorý ako bývalý mág, čarodej, je skorým pomocníkom tým, ktorí sú trápení pôsobením démonských a okultných síl. Vladyka zaujímavo poukázal na rôzne formy okultizmu, neraz hlboko cez generácie vrytého do kolorytu ľudových praktík a zvykov nášho regiónu, ktoré sú v skutočnosti duchovným ohrozením pre človeka, ale takisto ukázal na bezpečnú cestu, a tou je život s Christom a Jeho svätými.

Za veľkého počtu veriacich nasledovala sv. Tajina Jeleosvjaščenija – Pomazania chorých olejom, ktorú slúžili siedmi duchovní – mitr. prot. Bohuslav Senič zo Sobraniec, prot. Marián Čičvák z Ubreža, prot. Vitalij Krasij z Falkušoviec, prot. Michal Džugan zo Strážského, prot. Peter Bzik z Pozdišoviec, prot. Sergej Barilík z Michaloviec a ekonóm Ivo Ozimanič z Bežoviec. Počas celého večera a noci mnohí veriaci pristúpili k sv. Tajine Pokánia.

Bohoslužby, ktoré pokračovali počas celej noci,  vyvrcholili rannou sv. Liturgiou, počas ktorej pútnici, ktorí strávili noc na modlitbách v chráme pred ikonou Matky Božej, pristúpili k sv. Tajine Eucharistie – Darom Tela a Krvi Christovych. Liturgiu slúžili – prot. Pavol Novák z Inoviec, prot. Marek Sedlický z Lastomíra, mitr. prot. Štefan Horkaj z Choňkoviec a mitr. prot. Ladislav Fedor z Hažína, ktorý sa veriacim prihovoril v kázni.

Vyvrcholením tohtoročných celoeparchiálnych slávností v Nižnej Rybnici bola archijerejská sv. Liturgia. Spolu s vladykom Jurajom, ktorý jej predsedal, slúžili duchovní – tajomník arcibiskupského úradu MKPE mitr. prot. Bohuslav Senič zo Sobraniec, sobranecký arcidekan prot. Marián Čičvák z Ubreža, prot. Vladimír Mertzyn z Podhoroďa, ekonóm Ivo Ozimanič z Bežoviec a miestny duchovný Dušan N. Tomko.

Na začiatku liturgie vladyka ustanovil nového hypodiakona, doterajšieho čteca chrámu sv. Petra a Pavla v Trebišove, MUDr. Mgr. Miroslava Ščerbeja. Veľké poďakovanie patrí michalovskému katedrálnemu zboru sv. Rastislava, ktorý svojim spevom aj tento rok doprevádzal obidve slávnostné liturgie.

Celoeparchiálne duchovné slávnosti boli zakončené modlitbou pred kópiou čudotvornej klokočovskej ikony a sprievodom so sv. ostatkami okolo chrámu s čítaním Evanjelií.

 

Jerej Dušan Nikodim Tomko,

správca farností Nižná Rybnica a Blatné Remety

 

Nech Matka Božia cez Svoju milostivú ikonu požehná, chráni a vedie ku Svojmu Synovi a nášmu Hospodinovi Isusovi Christovi všetkých, ktorí sa k Nej s vierou utiekajú. 

 

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode