Bdenie v česť sv. Nektária Eginského v pútnickom chráme v Nižnej Rybnici

17.11.2015 21:33

 

V pondelok, 9. novembra 2015, sa veriaci z blízka, ako aj ďalších kútov našej eparchie, stretli v pútnickom chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Nižnej Rybnici pri modlitebnom bdení v česť sv. Nektária Eginského.

Práve v tento čas, na prelome dní, kedy si Cirkev pripomína veľkých divotvorcov, duchovníkov a svätcov XX. stor. - svätého Nektária Eginského a prepodobného Arsénia Kappadockého (ktorý bol duchovným otcom sv. starca Pajsija Svätohorského), boli Vysokopreosvieteným vladykom Jurajom, arcibiskupom michalovsko – košickým, prinesené do pútnického chrámu ich sväté ostatky a vystavené k verejnej poklone veriacim, ktorí pred nimi prinášali Bohu svoje poďakovania, modlitby a prosby vo svojich trápeniach, chorobách a bolestiach.

Modlitebné bdenie sme začali vo večerných hodinách Veľkou večerňou s litijou, ktorej predsedal vladyka Juraj za spoluslúženia duchovných – miestneho duchovného Dušana N. Tomka, igumena Serafíma (Fedíka), správcu farností Cejkov a Kašov, prot. Petra Bzika, správcu farnosti Pozdišovce a o. ekonóma Iva Ozimaniča, správcu farnosti Bežovce. Bohoslužby diakonským slúžením sprevádzal arcidiakon Matúš Spišák z košického katedrálneho chrámu.

Po večerni sa veriacim prihovoril vladyka Juraj, ktorý priblížil postavy obidvoch svätcov a na základe osobnej skúsenosti pomoci a blízkosti týchto svätých, svedčil o veľkosti, milosrdenstve a láske Boha, tak „predivného vo svojich svätých“. Obzvlášť zápalene vyrozprával históriu epitrachilu, v ktorom následne aj slúžil akafist sv. Nektáriovi, ktorý dostal do daru od duchovného, ktorému sa sv. Nektárij sám zjavil a vyliečil ho z ťažkej a krutej rakoviny – a príbeh jeho zázračného uzdravenia je vyšitý práve na tomto epitrachile. Na záver akafistu, tak ako aj počas litije, a neskôr aj proskomídie a veľkého vchodu na liturgii, boli spomínané mnohé mená zo zápisiek, za chorých, trpiacich i požehnanie Božie všetkých prítomných.

Tieto požehnané chvíle v pútnickom chráme sme zavŕšili nočnou sv. liturgiou počas, ktorej mnohí po tajine Pokánia zjednotili sa s Christom v Eucharistii, cez Jeho Sväté Dary Tela a Krvi Christových.

Nemôžeme tiež zabudnúť a poďakovať duchovným otcom – prot. Pavlovi Novákovi z Inoviec a o. ekonómovi Markovi Gubíkovi zo Zemplínskej Širokej, ktorí profesionálne, a hlavne na slávu Božiu, viedli počas celých bohoslužieb liturgický spev.

Tento požehnaný čas so svätými Nektáriom a Arséniom pod materinským pokrovom Matky Božej, Ktorá cez Svoju milostivú klokočovskú ikonu prebýva s nami v rybnickom chráme, sme zakončili, hoc možno púťou a nocou unavení, ale s radosťou v srdci, „Mnoholitstvijem“ a skromným pohostením pútnikov.

 

o. Dušan N. TOMKO, správca farnosti

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode