Aktuality zo života našej miestnej Cirkvi

28.01.2016 12:35

 

 V ISTANBULE ROKOVALI ZÁSTUPCOVIA PRAVOSLÁVNEJ CIRKVI

V ČESKÝCH KRAJINÁCH A NA SLOVENSKU

V dňoch 12. a 13. januára 2016 sa v sídle Matky Cirkvi vo Fanare – Konštantínopoli, dnešnom Istanbule, konalo rokovanie delegácií Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku s predstaviteľmi Ekumenického patriarchátu.

Na pozvanie Ekumenického patriarchátu sa rokovania zúčastnila delegácia zastupujúca Pravoslávnu cirkev na Slovensku a Jeho Blaženosť Rastislava, metropolitu českých krajín a Slovenska, ktorú tvorili - Jeho Vysokopreosvietenosť Juraj, arcibiskup michalovsko – košický., tajomník Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku mitr. prot. prof. ThDr. Milan Gerka, Csc., kancelár Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku prot. Mgr. Ladislav Bilý., riaditeľ Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove mitr. prot. prof. Alexander Cap, Csc., tajomník Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove a vedúci právno - technického oddelenia mitr. prot. Mgr. Michal Švajko., riaditeľ úradu Michalovsko - košickej pravoslávnej eparchie v Michalovciach mitr. prot. Mgr. Vasil Bardzák, PhD. a tajomník biskupského úradu a tajomník pre cirkevné školstvo mitr. prot. Mgr. Bohuslav Senič. Delegáciu tvorili i duchovní Pražskej pravoslávnej eparchie mitr. prot. ThDr. Jaroslav Šuvarský, PhD. a jerej doc. Mgr. ThLic. Pavel Milko, Ph.D.

Delegáciu z Českej republiky tvorili Jeho Vysokopreosvietenosť Michal, arcibiskup pražský a českých krajín, Jeho Preosvietenosť Izaiáš, biskup šumperský, vikárny biskup Olomoucko - brnenskej eparchie a ďalší duchovní.

Po dvojdňovom rokovaní zúčastnení, spolu so zástupcami Ekumenického patriarchátu, dospeli k záveru, ktorého cieľom je vyriešenie situácie v našej miestnej Cirkvi. S požehnaním a želaním Jeho Všesvätosti Bartolomeja, ekumenického patriarchu, a v súlade s oikonómiou (zhovievavosťou), bolo obidvoma stranami prijaté a podpísané komuniké, ktoré prinášame v plnom znení.

 

Komuniké Ekumenického patriarchátu

 

Svätá a Posvätná Synoda dnes, 14. januára 2016, ďalej pokračovala vo svojom rokovaní, vedená Jeho Všesvätosťou Ekumenickým Patriarchom Bartolomejom.

Na zasadnutí bolo jednomyseľne v záujme obnovenia jednoty rozhodnuté, že metropolita prešovský Rastislav (pozn.: titulatúra podľa zvyklostí Ekumenického patriarchátu) je uznaný ako Prvohierarcha Pravoslávnej autokefálnej Cirkvi v českých krajinách a na Slovensku na základe podmienok prijatých ním a stranou, ktorá ho podporuje, a tiež opozičnou stranou:

1) Jeho Vysokopreosvietenosť metropolita prešovský Rastislav verejne požiada o odpustenie za neprístojné a urážlivé výroky, ktoré taktiež predniesol verejne proti Ekumenickému patriarchátu - Matke Cirkvi Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, od ktorej získala kresťanskú vieru, a taktiež proti ctihodnej osobe Ekumenického Patriarchu a grécky hovoriacim pravoslávnym cirkvám.

2) Obe protirečiace si strany Cirkvi v českých krajinách a na Slovensku považujú za platný jedine Patriarchálny a Synodálny Tomos vydaný v r. 1998 Ekumenickým Patriarchátom, týkajúci sa vyhlásenia a požehnania autokefality tejto Cirkvi (prot. č. 1058 z 27. augusta 1998).

3) Bude vytvorená zmiešaná komisia z delegácií Ekumenického Patriarchátu a Cirkvi v českých krajinách a na Slovensku (za účasti zástupcov obidvoch strán), úlohou ktorej bude zosúladenie článkov jej Ústavy s predpismi vyššie spomenutého Patriarchálneho a Synodálneho Tomosu, vydaného v r. 1998 a implementácia do Ústavy Tomosu ako zakladajúcej listiny autokefálnej Cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, ako i všeobecné prepracovanie Ústavy na základe posvätných kánonov, aby sa zabezpečila jednota a poriadok v tejto Cirkvi.

4) Jeho Vysokopreosvietenosť metropolita olomoucko - brnenský Simeon bude uznaný zákonným a kánonickým metropolitom (pozn.: titulatúra podľa zvyklostí Ekumenického patriarchátu, t.j. eparchiálnym biskupom) v českých krajinách a na Slovensku, bez prekážok vykonávajúcim všetky práva vo svojej eparchii a v Posvätnej Synode Cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, ktoré vyplývajú z posvätných kánonov a Ústavy tejto Cirkvi.

5) Na základe oikonómie (t.j. zhovievavosti namiesto striktnej aplikácie posvätných kánonov), bez vytvorenia kánonického precedensu, budú uznaní ako kánonickí hierarchovia Cirkvi v českých krajinách a na Slovensku: 

a) jeromonach Michal Dandár, ako metropolita pražský

b) archimandrita Izaiáš Slaninka, ako pomocný biskup metropolitu olomoucko – brnenského, s titulom biskupa šumperského.

6) Obe strany prijímajú povinnosť pred Bohom a Matkou Cirkvou rešpektovať a dodržiavať bez odchýlok to, čo bolo vyššie uvedené, rešpektovať pozíciu a službu v Cirkvi všetkých duchovných a mníchov patriacich do obidvoch zmienených strán bez toho, aby podnikli akékoľvek kroky, ktoré by mohli ďalej narúšať jednotu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, a vrátiť duchovenstvo a mníchov prepustených v období trvania konfliktu do ich predošlých pozícií.

 

ISTANBULSKÉ ROKOVANIA Z POHĽADU DELEGÁCIE PRAVOSLÁVNEJ CIRKVI NA SLOVENSKU

 

Delegácia našej Cirkvi, zastupujúca Jeho Blaženosť Rastislava, arcibiskupa prešovského, metropolitu českých krajín a Slovenska, požiadala ekumenický patriarchát o doplnenie Tomosu o autokefalite našej Cirkvi. Zmeny sa majú týkať možnosti pohybu katedry prvohierarchu medzi Prešovom a Prahou, čo by odrážalo súčasnú prax našej miestnej Cirkvi. Ani jedna z časti Cirkvi nebude exarchátom a eparchiálni archijereji budú mať titul arcibiskupa namiesto metropolitu. Arcibiskupom a metropolitom bude nazývaný len najvyšší predstaviteľ našej miestnej Cirkvi, čím budú rešpektované zvyklosti, zaužívané v našom cirkevnom prostredí. Predstavitelia ekumenického patriarchátu s týmito návrhmi súhlasili.

Naša Cirkev za posledné tri roky prešla hlbokou vnútornou krízou, ktorá zasiahla životy mnohých z jej členov – duchovných, mníšok i prostých veriacich. Chceme veriť, že s Božou pomocou sa podarí obnoviť stratenú dôveru a vzájomnú úctu, aby sme sa mohli sústrediť na výzvy, ktoré pred svätú pravoslávnu Cirkev stavia súčasná česká a slovenská spoločnosť.

Dúfame, že rôznosť názorov vo vnútri Cirkvi povedie namiesto deštruktívnych konfliktov k dynamickému dialógu vo vzájomnej láske a úcte, a čo najvierohodnejšom ohlasovaní Christovho Evanjelia postmodernému svetu.

 

STRETNUTIE JEHO SVÄTOSTI PATRIARCHU BARTOLOMEJA S JEHO BLAŽENOSŤOU METROPOLITOM RASTISLAVOM

 

Vo švajčiarskom Chambésy sa 21. januára 2016 uskutočnilo stretnutie Jeho Všesvätosti Bartolomeja, ekumenického patriarchu s Jeho Blaženosťou Rastislavom, arcibiskupom prešovským, metropolitom českých krajín a Slovenska. Stretnutie je výsledkom rokovaní a Komuniké, ktoré bolo prijaté dňa 14. januára 2016 v Istanbule.

NA ZÁKLADE SPOMÍNANÉHO KOMUNIKÉ, BOL VLADYKA RASTISLAV UZNANÝ AKO METROPOLITA PRAVOSLÁVNEJ CIRKVI V ČESKÝCH KRAJINÁCH A NA SLOVENSKU. VLADYKA SA V TÝCHTO DŇOCH V CHAMBÉSY ZÚČASTŇUJE SYNAXISU PRVOHIERARCHOV AUTOKEFÁLNYCH CIRKVÍ POD VEDENÍM EKUMENICKÉHO PATRIARCHU.

zdroj: eparchiapo.sk., pravoslavnacirkev.cz.

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode