Zosnul antiochijsky patriarcha Ignatios IV. (Chazim)

06.12.2012 16:46

 Zosnul antiochijsky patriarcha Ignatios IV. (ChaziM) 

V pravoslávnej nemocnici Svätého veľkého mučeníka Georgia v Bejrúte dnes 5. decembra 2012 vo veku 91 rokov odovzdal svoju dušu Stvoriteľovi predstaviteľ Antiochijskej Pravoslávnej Cirkvi Jeho Blaženosť Ignatios IV. Chazim, patriarcha Veľkej Antiochie a celého Východu.

Grécka cirkevná informačná agentúra Romfea 4. decembra oznámila, že predstavený Antiochskej Pravoslávnej Cirkvi mal mozgovú príhodu.

Patriarcha Ignatios IV (Chazim) oslávil v minulom roku 90 rokov. Bol jedným z organizátorov pravoslávneho mládežníckeho hnutia v Libanone a Sýrii počas Druhej svetovej vojny.

Antiochijská pravoslávna cirkev je treťou v poradí miestnych autokefálnych (samostatných) cirkví. V sýrskej Antiochii sa po prvykrát začalo používať slovo kresťan (Sk 11, 26) okolo r. 40. Bola to prezývka, ktorou pohanské okolie označovalo vyznávačov Christa. Táto miestna cirkev dala kresťanstvu takých významných svätých otcov akými bol sv. Ján Zlatoústy či sv. Ján Damaský.

Jeho Vysokopreosvietenosť Juraj, arcibiskup michalovsko-košický spolu s duchovenstvom a veriacimi vyjadrujú úprimnú sústrasť sesterskej Antiochijskej cirkvi a modlia sa za pokoj duše zosnulého patriarchu Ihnatija. VIČNAJA JEMU PAMJAŤ!

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode