VYSTÚPENIE METROPOLITU ILARIJONA VYVOLALO VLNU DISKUSIÍ

04.11.2013 18:47

 

Vystúpenie hlavy delegácie Ruskej Pravoslávnej Cirkvi, predsedu Oddelenia zahraničných vzťahov Moskovského patriarchátu, metropolitu volokolamského Ilarijona (Alfejeva), ktoré zaznelo na desiatom zasadnutí Svetovej rady cirkví (SRC) v juhokórejskom meste Pusan, vyvolalo veľký ohlas a diskusiu o vzťahu súčasného kresťanstva k jednopohlavným vzťahom a prenasledovaní kresťanov.

Predstaviteľ Ruskej Pravoslávnej Cirkvi vytýčil dve globálne výzvy, ktoré stoja pred súčasným kresťanským svetom – Po prvé, je to preniknutie do života niektorých krajín „militantného sekularizmu“, revízia tradičného kresťanského chápania manželstva ako zväzku muža a ženy a odstúpenie mnohých kresťanských spoločenstiev od biblických morálnych hodnôt. Druhou globálnou výzvou pre dnešných kresťanov je radikálny islam, ktorý je protikladom tradičného islamu, ktorý sa javí pokojným náboženstvom.

Biblia nepozná žiadne alternatívne formy manželstva a spolužitie osôb rovnakého pohlavia považuje za hriech

"Vystupujúc proti akýmkoľvek formám diskriminácie, Cirkev musí stále stáť za tradičným kresťanským ponímaním manželstva ako zväzku muža a ženy, ktorej najdôležitejším poslaním je rodenie a výchova detí“, - povedal metropolita Ilarijon. „Práve takéto poňatie manželstva nachádzame na prvých stránkach Biblie v príbehu o prvej ľudskej rodine. Takéto chápanie manželstva vidíme takisto v Evanjeliu i apoštolských listoch. Biblia nepozná alternatívne formy manželstva a spolužitie osôb rovnakého pohlavia považuje za hriech“, - prinášajú slová metropolitu РИА "Новости".

Metropolita vyjadril poľutovanie nad tým, že nie všetky kresťanské cirkvi dnes nachádzajú odvahu obhajovať biblické ideály voči móde a prevládajúcemu sekularizovanému svetonázoru. „Niektoré kresťanské spoločenstvá, - povedal metropolita Ilarijon, - už dávno vykročili na cestu revízie učenia o morálke, za cieľom zharmonizovať ho s modernými trendmi“.

Podľa jeho slov, v tzv. vyspelých krajinách, najmä v Európe a Amerike, naberá na sile „militantný sekularizmus“. Snažia sa vytlačiť náboženstvo z verejného života, mravné normy, spoločné pre všetky hlavné náboženské tradície, sú odmietané, a veriacich i ešte fungujúcich chrámov a monastierov je čoraz menej. V mnohých krajinách sa homosexuálne zväzky zrovnávajú s manželstvom a tieto páry dostávajú možnosť adoptovať deti. Za posledné roky boli partnerstvá rovnakého pohlavia legalizované v niektorých štátoch USA, v krajinách Latinskej Ameriky, na Novom Zélande a v r. 2013 získali štatút zákonného manželstva vo Francúzsku, Anglicku a Walse.

Metropolita vyzval Cirkev k zachovaniu tradičných morálnych hodnôt a priamo sa vyjadril, že krajiny, ktoré legislatívne uznali homosexuálne zväzky za jednu z foriem manželstva, robia seriózny krok smerom k dekonštrukcii manželstva a rodiny. V mnohých historicky kresťanských krajinách prechádza tradičná rodina ťažkou krízou: zvyšuje sa počet rozvodov, klesá pôrodnosť, degraduje sa výchova detí v rodinách, zvyšuje sa počet potratov a opustených detí – sirôt žijúcich rodičov.

Kresťanstvo je najviac prenasledovaným náboženským spoločenstvom planéty

Druhou globálnou výzvou kresťanského sveta je radikálny islam, ktorý je podľa metropolitu Ilarijona v protiklade pokojného tradičného islamu, ktorý je schopný spolužitia s inými náboženskými tradíciami. Podľa jeho slov, radikálny islam ohrozuje samotnú existenciu kresťanstva v mnohých regiónoch sveta, predovšetkým na Blízkom Východe, ale aj v ďalších krajinách Ázie a Afriky.

„Podľa organizácie pre ľudské práva, každých päť minút zomiera pre vieru vo svete jeden kresťan, a každý rok takto zomrie násilnou smrťou viac ako 100-tisíc kresťanov... Diskriminovaných a prenasledovaných je okolo 100 miliónov kresťanov. Správy o prenasledovaní prichádzajú z Iraku, Sýrie, Egypta, Sudánu, Afganistanu, Pakistanu a mnohých ďalších krajín. Našich bratov a sestry zabíjajú, vyháňajú z ich domovov, odlučujú od rodiny a priateľov, zbavujú ich práva vyznávať svoju vieru a vychovávať deti podľa svojho náboženského presvedčenia. Kresťania sú najviac prenasledovaným náboženským spoločenstvom planéty“, - povedal metropolita Ilarijon.

Zdôraznil, že „medzinárodné spoločenstvo neprijíma opatrenia, ktoré by mohli aspoň z časti pomôcť k náprave situácie“. „Tento problém vyžaduje bezodkladné riešenie, pre ktoré je nutné využiť všetky dostupné prostriedky a nástroje – diplomatické, humanitárne, ekonomické... Tému prenasledovania kresťanov je nutné vidieť v kontexte medzikresťanskej spolupráce“, - povedal predstaviteľ Ruskej Pravoslávnej Cirkvi.

Podľa jeho slov, práva kresťanov možno zabezpečiť jedine udržujúc dialóg náboženských spoločenstiev na vnútroštátnej i medzinárodnej úrovni, a preto aj jedným z najdôležitejších činností SRC má byť medzináboženský dialóg. „Som presvedčený, že je potrebné venovať väčšiu pozornosť rozvoju hlbšej vzájomnej spolupráce s tradičnými náboženstvami, zvlášť s islamom“, - povedal vladyka Ilarijon.

Vyhlásenia metropolitu vyvolali živú diskusiu

Vyhlásenia predstaviteľa delegácie Ruskej Pravoslávnej Cirkvi vyvolali živú diskusiu už na zasadaní SRC, ktorého sa zúčastnilo okolo 700 delegátov z približne 350-tich protestantských spoločenstiev a pravoslávnych Cirkví, stovky hostí a pozorovateľov, ako aj neskôr v kuluároch.

Jedna z účastníčok zhromaždenia bezprostredne po vystúpení metropolitu reagovala s argumentami, že odsúdenie a odmietanie spoločnosťou netradičných sexuálnych orientácií vedie mladých ľudí k tomu, že si siahajú na život, či v niektorých krajinách sú vystavení krutým trestom. Predstavitelia niektorých protestantských cirkví podporili tento názor. Jednako, väčšina diskutujúcich podporila výzvu metropolitu Ilarijona k zachovaniu tradičných kresťanských hodnôt, morálky a rodinnej etiky. Predstavitelia Sýrskej a Koptskej Cirkvi vyjadrili úprimné poďakovanie za silnú pozíciu Ruskej Pravoslávnej Cirkvi pri ochrane prenasledovaných kresťanov, zvlášť na Blízkom Východe.

zdroj:newsru.com

-nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode