VLADYKA JURAJ NA STRETNUTÍ PRAVOSLÁVNO – KATOLÍCKEHO FÓRA V MINSKU

06.06.2014 15:58

 

Dňa 2. júna 2014 začalo v Minsku (Bielorusko) stretnutie IV. Euróskeho pravoslávno – katolíckeho fóra, ktorého sa zúčastnil aj Vysokopreosvietený vladyka Juraj, arcibiskup michalovsko – košický.

Európske pravoslávno – katolícke fórum pôsobí od r. 2008. Bolo založené z iniciatívy rímskokatolíckeho ostrihomsko – budapeštianskeho arcibiskupa, kardinála Petra Erdő a pravoslávneho biskupa viedenského a Rakúska Ilarijona (Alfejeva), súčasného metropolitu volokolamského a predsedu Oddelenia zahraničných vzťahov Moskovského Patriarchátu. Predchádzajúce stretnutia Fóra v Tridente, na Rodose i v Lisabone boli posvätené otázkam rodiny, vzájomných vzťahov Cirkvi a štátu, či problémom ekonomickej krízy a chudoby. Tohtoročné stretnutie je venované téme - Náboženstvo a kultúrny pluralizmus: výzvy kresťanským cirkvám v Európe.

V utorok, 3. júna, prijal účastníkov Fóra – pravoslávnych i katolíckych hierarchov a teológov z 22 krajín Európy bieloruský prezident A. G. Lukašenko. Zo strany účastníkov Fóra prezidenta Bieloruska pozdravili patriarší exarcha celého Bieloruska a minsky a slucký metropolita Pavel, metropolita sasimský Genadij z Konštantínopolského patriarchátu a srdečné posolstvo Jeho Svätosti patriarchu moskovského a celej Rusi Kyrila prezidentovi odovzdal volokalamský metropolita Ilarijon. Za rímskokatolícku stranu vystúpili - ostrihomsko – budapeštiansky arcibiskup, kardinál Erdő, arcibiskup minsko – mohylevský Tadeusz Kondrucewicz, arcibiskup grandský kardinál Matinés a apoštolský nuncius v Bielorusku Claudio Gugerotti.

V stredu, 4 júna, vladyka Juraj spoluslúžil sv. liturgiu v minskom chráme Pokrovu Presvätej Bohorodičky v Krupcach. Liturgii predsedal metropolita volokolamský Ilarijon z Ruskej Pravoslávnej Cirkvi a spoluslúžil taktiež biskup Siluán, spravujúci farnosti Rumunskej Pravoslávnej Cirkvi v Taliansku.

Po príhovore vladyku Ilarijona odovzdal vladyka Juraj prítomným pozdrav a požehnanie Blaženejšieho Rastislava, arcibiskupa prešovského, metropolitu českých zemí a Slovenska, podčiarknúc, že „je pre našu miestnu Cirkev veľkou radosťou byť účastný tejto slávnosti, v jednote pri svätom Prestole, kde sme svedčili, že sme jednou Christovou Cirkvou“. Vladyka tiež poďakoval za veľký dar Michalovsko – košickej eparchii. S požehnaním metropolitu minského a sluckého Pavla, patriaršieho exarchu v Bielorusku, bola našej eparchii darovaná častica moščí sv. blahovernej kňažnej Sofie Sluckej, ktorá bola veľkou ochrankyňou pravoslávnych chrámov a pravoslávneho národa pred prenasledovaním zo strany uniatov.

*  *  *  *  *  *  *  *

Pokrovský chrám v Krupcach bol postavený na mieste, kde sa v r. 1612 práve na sviatok Pokrovu Presvätej Bohorodičky zjavila čudotvorná Krupecká ikona Matky Božej. Našli ju mnísi Vilenského monastiera Sv. Ducha, ktorí prišli do minského kraja na prosbu pravoslávnych veriacich, aby pomohli obnoviť sväté Pravoslávie, ktoré si v tomto čase zavádzania únie pretrpelo od uniatov veľmi veľa prenasledovaní.

 

Spracované na základe internetových správ Oddelenia zahraničných vzťahov Moskovského Patriarchátu

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode