VIEDENSKÁ KATOLÍCKA ARCIDIECÉZA DÁVA SVOJE CHRÁMY PRAVOSLÁVNYM

28.12.2013 11:33


Rímsko-katolícka viedenská arcidiecéza, ktorá v tomto období prechádza procesom reorganizácie, odovzdá časť svojich chrámov pravoslávnej Cirkvi a ďalším kresťanským komunitám.

„V čase, kedy naša cirkev v Rakúsku prechádza krízou, vidíme, že vďaka emigrácii iné kresťanské vyznania prežívajú rozkvet“, - hovorí predstaviteľ arcidiecézy Michael Pruler. - „Veľa veľkých chrámov bolo vybudovaných v 19. stor., aby slúžili farnostiam, ktoré mali desiatky tisíc veriacich. Teraz, podobne ako v ďalších krajinách, sme nútení zriecť sa týchto chrámov, ktoré nepočetné farské spoločenstvá nie sú schopné udržať. Nechceme, aby naše chrámy boli premenené na supermarkety a reštaurácie, preto ich darujeme iným kresťanským spoločenstvám“.

Podľa informácií ešte z r. 2012, viedenská katolícka arcidiecéza znižuje počet farností z 660 na 150 väčších farností, v ktorých bude pôsobiť po 3 až 5 kňazov.

V posledných rokoch už niekoľko rímsko-katolíckych chrámov bolo odovzdaných pravoslávnym., v r. 2011 jeden chrám Srbskej Pravoslávnej Cirkvi, dva chrámy Koptskej a jeden Sýrskej Cirkvi. V r. 2015 má prejsť do oficiálneho vlastníctva Rumunskej Pravoslávnej Cirkvi chrám sv. Antona Paduánskeho vo Viedni, v ktorom sa už teraz vykonávajú pravoslávne bohoslužby.

Zdroj: radiosvetigora.wordpress.com

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode