V SÝRII REBELANTI UNIESLI DVOCH METROPOLITOV

23.04.2013 13:20

V pondelok večer, 22. apríla 2013, moslimskí rebelanti uniesli dvoch pravoslávnych biskupov neďaleko najväčšieho sýrskeho mesta – Aleppo. Prvým je metropolita Aleppa Pavol (Yazigi) z „gréckeho“ pravoslávneho Antiochijského patriarchátu., druhý hierarcha je takisto aleppský metropolita Ján Ibrahim z sýrskeho Antiochijského patriarchátu (patrí k jednej z Orientálnych pravoslávnych cirkví). Vladyka Pavol je rodným bratom súčasného pravoslávneho patriarchu Jána X.

Hierarchovia sa vracali jedným automobilom z terénov svojich metropolií, nachádzajúcich sa neďaleko Turecka. Tesne pred cieľom ich zadržali ozbrojení muži. Podľa libanonských novín An-Nahar boli medzi ozbrojencami Čečenci. Vodiča automobilu – diakona, zabili na mieste, biskupov zobrali do zajatia. O celej udalosti informovala Libanonská informačná agentúra. Metropolitný úrad v Aleppo zas informuje, že obaja hierarchovia neboli ranení a vedú sa vyjednávania o ich prepustení.

Rada pravoslávnych kanonických biskupov severnej a strednej Ameriky vydala mimoriadnu výzvu o modlitbu za unesených metropolitov.

Zdroj: oca.org, araborthodoxy.blogspot.com.; cerkiew.pl.

-nikodim

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode