SÝRSKI KRESŤANIA – NOVÍ MUČENÍCI A VYZNÁVAČI CHRISTOVY

08.12.2013 21:48

 

V sýrskej Maaloule boli unesené pravoslávne mníšky

Antiochijský Patriarchát potvrdil informácie, ktoré priniesli 3. decembra 2013 svetové informačné agentúry, podľa ktorých islamskí rebelanti počas posledného víkendu opätovne zaútočili na pravoslávnu dedinu Maaloula, a takisto vtrhli do ženského monastiera sv. Tekly. Dvanásť mníšok, vrátane predstavenej monastiera – matušky Pelagie (Sajjaf), boli zabrané ako rukojemníčky.

Únoscovia patria k radikálnej islamskej teroristickej skupine Džabhat-Nusrani, ktorá je napojená na Al-Kaidu a skupiny džihádu z rôznych arabských krajín, a takisto Čečenska.

Od času prvého útoku rebelov (o ktorom sme už písali) sa Maaloula stala mestom duchov. Pravoslávni kresťania, ktorí tu do toho času žili, do dnešnej doby používajúci aramejčinu – jazyk, ktorým hovoril aj Christos, utiekli do Damašku a Libanonu. V meste zostali iba mníšky so sirotami a malá skupina moslimov. Moslimské obyvateľstvo v tomto kraji tvorilo menšinu. Na skoro 20 pravoslávnych chrámov a kaplniek tu bola iba jedna mešita. Pri poslednom útoku v monastieri, ktorý patrí k najstarším na svete, bol vo veľkom rozsahu zničený interiér, znesvätené ikony a poškodené liturgické potreby.

Nové informácie priniesla v piatok, 6. decembra 2013, arabská televízia Al-Džazira, keď odvysielala videozáznam, v ktorom unesené mníšky rozprávajú o dobrých podmienkach, v ktorých sú zadržiavané a tvrdia, že im nikto nič zlého neurobil. Rebelanti dokonca hovoria o tom, že mníšky zachránili pred plánovanou vojenskou akciou počas víkendu v Maaloula, ale takisto požadujú prepustenie približne tisícky väzňov sýrskeho prezidenta Bashara Al-Assada.

Pochybnosti o pravdivosti tohto videa a záchrane sestier rebelmi vzbudzuje už len fakt, že Sýrskej vládnej armáde sa počas pokračujúceho ostreľovania podarilo v obrnených vozidlách previesť 40 pozostalých mníšok spolu s deťmi zo sirotinca do Damašku. Ďalším pochybnosti vzbudzujúcim faktom je, že žiadna zo sestier na videu nemá na sebe kríž, ktorý stále nosili na krku.

Uniatsky patriarcha o kresťanoch zabitých v Maaloula

Uniatsky melchitský patriarcha Gregor III. Laham sa vyjadril o troch zabitých kresťanoch v sýrskej Maaloule, ktorí sa odmietli zrieknuť svojej viery, ako o skutočných mučeníkoch.

Sme pripravení ostať v tejto požehnanej zemi aj za cenu mučeníctva, cenu našej krvi, - povedal patriarcha Gregor III. - Niektorí veriaci už prijali mučenícky veniec, tak ako traja obyvatelia Maalouli – Michelle Taalab, Anthony Taalab a Sarkis Zachem. To sú skutoční mučeníci, zabití preto, že sa odmietli zrieknuť kresťanskej viery“.

Patriarcha Gregor III. vyjadril vážne obavy nad ďalším vývojom situácie v tomto regióne. Potvrdil, že od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii bolo 9 mil. obyvateľov donútených opustiť svoje domovy, z toho viac ako 450 tisíc kresťanov rôznych denominácií., okolo 1200 kresťanov bolo zabitých a zničených bolo približne 60 chrámov.

Na základe: araborthodoxy.blogspot.com; cerkiew.pl; blagovest.info.ru

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode