RELIKVIE DAROV TROCH MUDRCOV POČAS ROŽDESTVENSKÝCH SVIATKOV V MOSKVE

20.01.2014 16:49

 

Už tradične, Roždestvenským bohoslužbám v chráme Christa Spasiteľa v Moskve, Veľkému povečeriu s Utreňou a Sv. liturgii, predsedal prvohierarcha Ruskej Pravoslávnej Cirkvi, Jeho svätosť Kyril, patriarcha moskovský a celej Rusi, za spoluslúženia veľkého počtu biskupov, duchovných a veriacich, ktorí zaplnili najväčší pravoslávny chrám na svete. Bohoslužieb sa zúčastnil tiež premiér Ruskej federácie Dimitrij Medvedev s manželkou.

Tohtoročné sviatky Božieho Narodenia boli o to slávnostnejšie, keďže túto hlavnú svätyňu ruskej Cirkvi navštívila vzácna relikvia zo Sv. Hory Athos – Dary Troch Mudrcov. Podľa cirkevnej tradície novorodenému Christovi mudrci, králi z Východu, podarovali zlato, kadidlo i myrhu, ktoré Bohorodička uchovala. Neskôr boli prenesené do Konštantínopola a v 15. stor., kedy moslimi ovládli Byzantské impérium, našli sa v monastieri sv. Pavla na Athose, kde sa uchovávajú do dnešného dňa.

Relikvie do Ruska priviezol igumen monstiera sv. Pavla, o. Perthenij (Murelatos), ktoré za hlaholu zvonov prebral a vniesol do chrámu, kde boli uložené pred prazdničnou ikonou Christovho narodenia, patriarcha Kyril. Po tejto ceremónii nasledoval hymnus „S nami Boh“, ktorý započal Roždestvenské bohoslužby, po ktorých mali možnosť zhromaždení veriaci pokloniť sa relikviám.

Dary Troch Mudrcov, prinesené v predvečer sviatku Christovho narodenia (6. januára), budú putovať po kanonickom teritóriu Moskovského Patriarchátu do 30. januára. Okrem Moskvy navštívia Sankt Peterburg, Minsk v Bielorusku a nakoniec Kyjevopečerskú lavru na Ukrajine.

Len počas prvého dňa sa relikviám prišlo pokloniť vyše 20 tisíc veriacich. Ako priniesla agentúra News.com, v ďalších dňoch, len počas prebývania relikvií v Rusku a Bielorusku, sa im prišlo pokloniť vyše 600 tisíc veriacich.

Na základe: patriarchia.ru., news.com

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode