Pravoslávni Američania na washingtonskom Pochode za život

30.01.2014 13:42

 

Aj napriek nezvyčajnému mrazivému počasiu sa v hlavnom meste USA zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí, medzi nimi mnohí pravoslávni, 41. ročníka Pochodu za život. Medzi účastníkmi pochodu boli pravoslávni hierarchovia – metropolita washingtonský a celej Ameriky Tichon, prvohierarcha autokefálnej Pravoslávnej Cirkvi v Amerike (OCA), arcibiskup detroitský Natanael, biskup pittsburgský a západnej Pensylvánie Melchisedek, biskup baltimorský Marek – všetci z OCA., biskup worcesterský a Nového Anglicka Ján z Antiochijského Patriarchátu a tiež biskup mokissoský Dimitrij z Gréckej Pravoslávnej Archieparchie Ameriky.

Pochod započal modlitbou mokissoský biskup Dimitrij, po ktorej sprievod prešiel každoročnú trasu od Národného parku v centre hlavného mesta USA, so známym pomníkom prezidenta Washingtona, cez Aleje Konštitúcie k budove Najvyššieho súdu. Nie je náhodou, že pochod končí práve tu. Práve rozhodnutím Najvyššieho súdu v r. 1973 sa stala aborcia - zabitie nenarodeného dieťaťa, povolená vo všetkých päťdesiatich štátoch Severnej Ameriky. Preto sa každoročne, v deň výročia, schádzajú desiatky, neraz stovky tisíc ľudí, aby protestovali proti tomuto rozhodnutiu a svedčili o hodnote života v každom jeho momente.

Na záver pochodu sa pravoslávni duchovní spolu s veriacim modlili pred budovou Najvyššieho súdu za všetky obete aborcie.

Jeden z pravoslávnych arcipastierov účastný na Pochode – biskup Ján (Abdalah) sa vyjadril: "Iba naše prsty na rukách a nohách boli zmrznuté, ale naše srdcia boli naplnené teplom, zapálené horlivosťou tohto zástupu veriacich, ktorých neodradil ani extrémny mráz a sneh. Bolo pre mňa poctou pochodovať za život spolu s inými pravoslávnymi hierarchami, kňazmi, bohoslovcami a mnohými pravoslávnymi veriacimi, ktorí cestou pod transparentami spievali hymny k Bohorodičke".

Večer bol organizovaný banket, ktorý bol predĺžením Pochodu za život, počas ktorého sa metropolita Tichon prihovoril so svojim zamyslením nad slovami Prvého listu sv. Apoštola Pavla Timotejovi. Vladyka vyzval veriacich, aby sa stali príkladom v slovách, svojom konaní, láske, duchu, viere a čistote (por. 1 Tim 4, 12). Priznal, že prosí Boha za to, aby všetci tí, ktorí rozhodujú o ľudských osudoch, pamätali, že Boh, náš Spasiteľ, túži, aby všetci ľudia boli zachránení a došli k poznaniu pravdy (1 Tim 2, 4).

Zdroj: antiochian.org; cerkiew.pl.

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode