Patriarcha Teodor v Tanzánii

18.03.2013 14:44

 

V čase od 15. - 21. februára 2013 navštívil patriarcha alexandrijský a celej Afriky Teodor II. pravoslávne spoločenstvá v Tanzánii. Na letisku hlavného mesta Dar-es-Salaam ho privítali zástupcovia Cirkvi, ako aj diplomatického zboru, medzi iným zástupcovia gréckeho, egyptského a ruského veľvyslanectva. Z letiska sa patriarcha odobral do katedrálneho chrámu sv. Paraskievy, kde za účasti veriacich, nielen Tanzáncov, ale aj Grékov, či Slovanov pracujúcich v Tanzánii, poslúžil krátku doxológiu.

Patriarcha pripomenul, že je to už jeho druhá návšteva v tejto krajine v úrade prvohierarchu alexandrijskej Cirkvi a tretia v živote, kde pripomenul, ako pred 17 rokmi sprevádzal pri vizite v Tanzánii vtedajšieho patriarchu Partenija III.

V nedeľu, 17. februára, patriarcha Teodor, spolu s metropolitom Dimitrijom a metropolitom Mwanzy Hieronýmom, slúžil v katedrále sv. Paraskievy sv. Liturgiu, ktorú v dvoch jazykoch – gréckom a suahili sprevádzal katedrálny zbor, ktorí tvoria miestni pravoslávni Tanzánci (vo farnostiach alexandrijskeho patriarchátu sú bohoslužby vykonávané podľa byzantskej liturgickej tradície zvyčajne v dvoch jazykoch: v gréckom a v miestnom jazyku). Počas liturgie patriarcha takisto postrihol do služby lektora (čteca) troch mužov z kmeňa Masajov.

Patriarchu Teodora vo svojej rezidencii prijal prezident Tanzánie Jakaya Mrisho Kikweta, ktorý poďakoval patriarchovi za úsilie Pravoslávnej Cirkvi na poli misijnom a filantropickom, zvlášť v oblasti vzdelávania a medicíny. Alexandrijský Patriarchát v tejto oblasti, na teréne dvoch svojich metropólii Irinopolis a Mwanzy, má v svojej správe 35 pravoslávnych sirotincov a sieť škol, kliník a zdravotníckych zariadení.

V čase svojej dušpastierskej návštevy v Tanzánii patriarcha navštívil 61 farností. Údaje z r. 2006 podávajú, že miestnu pravoslávnu komunitu tvorí okolo 166 farností, avšak vďaka dynamickej misii dnes môžeme hovoriť o mnohých ďalších našich farnostiach, ktoré šíria Christovo Evanjelium v tejto najchudobnejšej časti Afriky.

zdroj: patriarchateofalexandria.com; cerkiew.pl.

- nikodim

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode