OBNOVENÁ EUCHARISTICKÁ JEDNOTA MEDZI JERUZALEMSKÝM A RUMUNSKÝM PATRIARCHÁTOM

07.02.2014 17:39

 

Dňa 3. februára 2014 bola v Jeruzaleme slávnostne podpísaná deklarácia o obnove plného eucharistického spoločenstva medzi Jeruzalemským patriarchátom a patriarchátom Rumunskej Pravoslávnej Cirkvi. Jeruzalemský patriarcha by mal tiež na jeseň tohoto roku navštíviť Rumunsko.

Významnú úlohu pri obnovení jednoty medzi oboma miestnymi cirkvami zohral rumunský prezident Trajan Basesku.

Vzťahy medzi jeruzalemskou a rumunskou cirkvou boli prerušené asi pred dva a pol rokom. Príčinou roztržky bola stavba rumunského chrámu vo Svätej Zemi, ktorú Jeruzalemský patriarchát považuje za svoje kanonické územie, a táto stavba prebiehala bez súhlasu jeruzalemského patriarchu Teofila.

V apríli 2011 patriarcha Teofil upozornil Rumunskú Pravoslávnu Cirkev na možné ukončenie eucharistickej jednoty, kvôli výstavbe rumunského chrámu v Jerichu, ktorú viedol archimandrita Jeroným (Kreču), klerik Rumunského patriarchátu. Keďže rumunská cirkev nereagovala na túto výzvu, bolo 9. mája 2011 na zasadnutí Posvätnej Synody Jeruzalemského patriarchátu rozhodnuté zakázať archim. Jeronýmovi vykonávanie bohoslužieb a zrušenie eucharistického spoločenstva s Rumunským patriarchátom.

Vo februári 2013 prebehli rozhovory delegácie Rumunského patriarchátu s predstaviteľmi Jeruzalemskej Cirkvi. Bola dosiahnutá dohoda v otázke otvorenia rumunského zastupiteľstva v Jerichu a výsledný dokument získal požehnanie jeruzalemského patriarchu Teofila a rumunského patriarchu Daniela. K obnoveniu eucharistickej jednoty medzi dvoma miestnymi cirkvami svetového Pravoslávia došlo však až po roku od podpísania dokumentu.

sedmitza.ru., ambon.cz.

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode