Nový biskup našej miestnej cirkvi

21.10.2012 23:34

Na prešovskú arcibiskupskú katedru po zosnulom vladykovi Jánovi zasadne novozvolený vladyka Rastislav.

20. októbra 2012 vybralo eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského v Prešove nového eparchiálneho biskupa, ktorým sa stal jeromonach Rastislav, občianskym menom Ondrej Gont.

Spolu s 34-ročným jeromonachom Rastislavom (Ondrej Gont) na prešovskú arcibiskupskú katedru kandidovali vladyka Tichon, biskup komárňanský a pomocný biskup prešovskej eparchie a jeromonach Metod (Nikolaj Cuper). Na eparchiálnom zhromaždení, na ktoré bolo pozvaných 220 delegátov, za každú cirkevnú obec kňaz a jeden veriaci, sa zúčastnilo 192 delegátov, ktorí v treťom, záverečnom kole voľby, 83 percentami za prešovského biskupa zvolili práve otca Rastislava.

Novozvolený vladyka Rastislav (Ondrej Gont) je rodákom zo Sniny. Je absolventom Pravoslávnej bohosloveckej fakulty v Prešove a zúčastnil sa viacerých študijných pobytov v zahraničí, najmä v Grécku. Do tohto času pôsobí ako duchovný v detskom domove sv. Nikolaja v Medzilaborciach.

Vysviacka a uvedenie do úradu je naplánované na 18. novembra 2012. Intronizáciou na prešovskú katedru sa stane vladyka Rastislav arcibiskupom prešovským a Slovenska, teda najvyšším predstaviteľom a štatutárom Pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

Ako sa sám vyjadril krátko po svojom zvolení: „Voľba biskupa je predovšetkým voľbou otca a ja dúfam, že budem dobrým otcom všetkým, ktorí ma zvolili“.

Biskupovi elektorovi na jeho novej ceste prajeme veľa Boží milostí.

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode