MODLITBA ZA POKOJ VO SVETE

17.09.2013 14:44

 

MODLITBA ZA POKOJ VO SVETE PRED KLOKOČOVSKOU IKONOU BOHORODIČKY

 

 

V súčasných dňoch sa vyhrotila kríza na Blízkom Východe, v Egypte, v Sýrii, kde dvetisíc rokov, od počiatkou kresťanstva, žijú naši bratia, ktorí v týchto dňoch prechádzajú časom skúšky, bití mocichtivou sebeckou politikou, prenasledovaní a zabíjaní pre Christovo meno fanatickými náboženskými silami.

Vo vedomí kresťanskej lásky a bratského súcitu k strádajúcemu sýrskemu národu, Vysokopreosvietený vladyka Juraj, arcibiskup michalovsko - košický, vyhlásil na pondelok, 9. septembra 2013, deň prísneho pôstu a modlitby, aby sme ako eparchiálne spoločenstvo prosili Všemilostivého Hospodina za mier a pokoj na Blízkom Východe i v celom svete, pokojné vyriešenie konfliktu v Sýrii a Božiu pomoc všetkým vo svete prenasledovaným kresťanom.

V nižno-rybnickom chráme, kde sa uchováva kópia čudotvornej ikony klokočovskej Bohorodičky, sa v tento deň konala sv. liturgia, počas ktorej sme prosili Boha, aby na príhovor Matky Jeho Jednorodeného Syna a Nášho Hospodina a Spasiteľa Isusa Christa, doprial mier svetu a chránil Svoje dedičstvo, všetkých veriacich a vyznávajúcich Christa.

Vo večerných hodinách sme v chráme privítali Vysokopreosvieteného vladyku Juraja, ktorý spolu so správcom chrámu, jerejom Dušanom N. Tomkom, slúžil za veľkej účasti veriacich akafist Presvätej Bohorodičke pred ikonou Matky Božej Klokočovskej.

Vladyka vo svojom príhovore priblížil veriacim neľahkú situáciu života kresťanov na Blízkom Východe, vyzýval k súcitu s našimi bratmi prenasledovanými pre Christovo meno v tomto kraji, vyzýval k modlitbe, ale takisto aj k zodpovednosti za osud sveta, zodpovednosti za vieru, za život v skutočných hodnotách, nie v atrapách imitujúcich život.

 

Nech Matka Božia cez Svoju klokočovskú ikonu požehnáva všetkých nás a Svoj milostivý pokrov nech rozprestrie nad Svojimi dietkami sv. Antiochijského patriarchátu i nad celým svetom.

 

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode