Malá púť v Nižno - rybnickom chráme

29.11.2014 10:31

 

SVIATOK SV. KATARÍNY

Stáva sa už tradíciou, že čo ročne sa stretávajú ctitelia sv. veľkomučenice Kataríny v chráme v Nižnej Rybnici, aby si cez jej príhovor vyprosili u Hospodina hojné milosti a požehnanie. Práve tu, v Uspenskom pútnickom chráme, je od r. 2009 uložená častica ostatkov tejto veľkej a v celom kresťanskom svete uctievanej svätice.

Aj tohto roku sme sa v predvečer jej sviatku /v nedeľu, 23. novembra 2014/ v peknom počte stretli, aby sme modlitbami, cez svätú Božiu mučenicu oslávili Všemilostivého Hospoda Boha. Modlitebné stretnutie započalo privítaním Jeho Vysokopreosvietenosti vladyku Juraja, arcibiskupa michalovsko – košického a následne Akafistom k sv. Kataríne pred ikonou, v ktorej je uložená častica jej svätých ostatkov.

Akafist spolu s vladykom Jurajom slúžili duchovní – mitr. prot. Bohuslav Senič zo Sobraniec, prot. Vitalij Krasij z Falkušoviec, prot. Marián Čičvák z Úbreža, ekonóm Ivo Ozimanič z Bežoviec a miestny duchovný Dušan N. Tomko.

Po skončení akafistu sa k duchovenstvu a veriacim prihovoril s požehnaním vladyku Juraja tajomník biskupského úradu a správca farnosti Sobrance, mitr. prot. Bohuslav Senič, ktorý priblížil život a odkaz mučeníckeho svedectva sv. Kataríny pre nás veriacich tejto doby.

Po vstupe duchovných a liturgických piesní v podaní mladých zo Zboru Presvätej Bohorodičky z Markoviec, ktorí svojimi piesňami sprevádzali toto modlitebné stretnutie a s im vlastným, rómskym temperamentom, nádherne rozozvučali rybnický chrám, nasledovala Veľká večerňa s lítijou, ktorej predsedal Jeho Vysokopreosvietenosť vladyka Juraj.

Celé toto nedeľné modlitebné popoludnie v pútnickom chráme sa zakončilo pomazovaním posväteným olejom a modlitbou a hymnom "Pod Tvoju milosť pribihajem" na kolenách pred ikonou Matky Božej Klokočovskej s poďakovaním, prosbou v srdci, pred Tou, Ktorá nad nami, tu na Zemplíne, rozprestiera Svoj materinský omofor.

V samotný deň sviatku sv. Kataríny /pondelok, 24. novembra/ bola slúžená vo farskom, rodinnom kruhu sv. liturgia, ktorú slúžil v asistencii miestneho duchovného Vysokopreosvietený vladyka Juraj.

jerej Dušan N. Tomko

 

Nech Všemilostivý Hospodin Boh na príhovor Prečistej Božej Matky i sv. veľkomučenice Kataríny požehná všetkých, ktorí sa s vierou, nádejou a láskou zúčastnili tohto milostivého času v pútnickom chráme.

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode