KONŠTANTÍNOPOLSKÝ PATRIARCHA POZÝVA HLAVY MIESTNYCH PRAVOSLÁVNYCH CIRKVÍ DO FANARU

20.01.2014 16:57

 

Konštantínopolský patriarcha Bartolomej, - informuje agentúra „Sedmica“, - pozýva lídrov všetkých pravoslávnych autokefálnych Cirkví v marci tohto roka do Fanaru (časť dnešného Istanbulu). Stretnutie má naplánovať Všepravoslávny Snem, ktorý by sa mal uskutočniť nasledujúci rok, v r. 2015.

Všepravoslávny Snem, ako sa vyjadril patriarcha Bartolomej, má byť „serióznym úsilím na ceste k dosiahnutiu jednoty pravoslávneho sveta“ a predpokladá zvýšenú spoluprácu medzi miestnymi pravoslávnymi Cirkvami.

Avšak, vnímanie prvenstva v pravoslávnom svete ukázalo na výrazné rozdiely v interpretovaní „primátu cti“, zvlášť medzi Konštantínopolským a Moskovským patriarchátom. Medzi tým vydal Konštantínopolský patriarchát vyhlásenie, v ktorom kritizuje pozíciu Moskvy v otázke primátu v Cirkvi.

Preto aj iniciatíva Konštantínopola zvolať do Fanaru na Nedeľu Pravoslávia, 9. marca 2014, ostatných predstaviteľov miestnych Cirkví, narazila na problémy, - informuje grécka agentúra Romfea.

Antiochijský patriarcha Ján X. sa stretnutia v Istanbule nezúčastní na znak protestu proti nekanonickej činnosti Jeruzalemského patriarchátu v Katare. Počas niekoľkých mesiacov nedošlo k žiadnemu progresu v tejto otázke medzi týmito patriarchátami. Pre nezhody s jeruzalemským patriarchom Teofilom III. do Fanaru zrejme nepricestuje ani rumunský patriarcha Daniel. Otázka „prvenstva v Cirkvi“, ktorá sa vyostrila v poslednom čase medzi Konštantínopolom a Moskvou, dáva minimálne šance, aby sa stretnutia zúčastnil moskovský patriarcha Kyril.

Patriarcha srbský Irenej a bulharský patriarcha Neofit svoju účasť búdu môcť potvrdiť až na poslednú chvíľu. S istotou možno hovoriť iba o účasti patriarchu jeruzalemského Teofila, alexandrijského Teodora a arcibiskupov – cyperského Chryzostoma, gréckeho Jeronýma a albánskeho Anastázia.

Na základe: sedmica.ru., romfea.gr.

- nikodím

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode