IGUMEN VATOPEDSKÉHO MONASTIERA EFRÉM O EKUMENICKOM DIALÓGU...

14.11.2013 19:52

 

Treba mať vždy na pamäti, že katolíci sú mimo Cirkvi

Igumen atoského monastiera Vatoped, archimandrita Efrém, je presvedčený, že pravoslávni sa nemajú, čo báť ekumenického dialógu s katolíkmi, keď budú mať neustále na pamäti, že katolíci odpadli od Cirkvi, nachádzajú sa poza jej košiar a iba Pravoslávie zachováva čistotu viery. Tieto slová atoského starca, otca Efréma, priniesla "Pravoslavnaja Gazeta".

"Nebojíme sa dialógu. Pravoslávie sa absolútne ničoho nebojí. No v základe každého dialógu musí stáť vedomie, že my sme – Svätou Pravoslávnou Jedinou Apoštolskou Cirkvou. Katolíci sa oddelili od nás a ich hlavným poblúdením je – pozícia pápeža v Cirkvi. Pre nich, pápež, je pánom všetkého, vládcom, ktorý je neomylný vo všetkom. My pravoslávni tak nehovoríme o nikom: ani o arcibiskupovi, ani patriarchovi. Pre nás neomylným je iba Všeobecný Snem", - povedal starec.

Hovoriac o tom, aký vzťah by mali mať pravoslávni ku katolíkom a protestantom, otec Efrém poznamenal, že "neopovrhujeme ľuďmi", ale "hovoríme o duchovných pozíciách týchto cirkví". "Nie sme nepriateľmi inoslávnych. Ale žijeme v Pravoslávii, prežívame skutočnosť, pravdivosť Pravoslávia, preto aj v pravde o tom otvorene rozprávame".

Podľa slov starca hlavnou črtou kresťanskej Cirkvi bola vždy askéza. "Dôkazom toho je aj sám fakt, že Christos hneď po krste odchádza do púšte, kde sa postí a modlí štyridsať dní a nocí. A hľa, túto askézu ako duchovnú prax si zachovala iba pravoslávna Cirkev", - povedal igumen vatopedského monastiera.

"Len pozrime do histórie katolicizmu – V r. 1054 nastala schizma a od toho času, ak si všimnete, oni neustále niečo pridávajú, uberajú a menia: raz pôsty sú im nepotrebné, inokedy kalendár nepasuje, tu poklony sú nepotrebné, modlitba – časom neostane vôbec nič", - upozornil otec Efrém a dodal, že "na Svätú Horu prichádzajú mnohí katolícki mnísi, a keď tu vidia v plnom rozsahu pravoslávnu duchovnosť, sami hovoria, že "vy, pravoslávni, ste zachovali pravdu, my sme ju skreslili".

"Niet u katolíkov a protestantov askézy, - dodal otec Efrém, - oni ju vymenili".

Zdroj: Русская линия

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode