GRUZÍNSKY PATRIARCHA PROTI DEMONŠTRÁCII HOMOSEXUÁLOV

17.05.2013 14:13

Prvohierarcha pravoslávnej Cirkvi v Gruzínsku – patriarcha Ilija II., - vydal 16. mája špeciálne vyhlásenie, v ktorom vyzval gruzínske úrady, aby zakázali demonštráciu homosexuálov, ktorá bola plánovaná v centre Tbilisi na 17. mája tohto roku – na tzv. Medzinárodný deň proti homofóbii. Treba pripomenúť, že zhodne s gruzínskym zákonodarstvom, organzátori nemuseli žiadať o žiadne špeciálne povolenie úradov, stačilo totiž nahlásiť zámer usporiadania a prezentovať plán celej akcie.

Vo vyhlásení patriarcha pripomenul, že "v každom čase a dobe zaväzujú univerzálne hodnoty, v tom i morálne zásady. Podľa učenia rôznych náboženstiev, takisto ako i vedy (psychológia, medicína), nepočítajúc súčasnú "pseudo-vedu", homosexualita je anomáliou a chorobou. Cirkev usudzuje, že osoby s takými sklonmi žijú vo veľkom hriechu, preto namiesto vnášania a vnucovania svojich postojov spoločenstvu, oni sami potrebujú pomoc a duchovnú podporu".

Katholikos Gruzínska takisto dodal, že "demonštrácia predstaviteľov sexuálnych menšín a ich sympatizantov má za cieľ, nie vyriešenie ich problémov, ale špekulácie, keďže v skutočnosti si môžu svoj privátny život viesť ako len chcú – bez obmedzení". Patriarcha tiež pripomenul, že "takéto demonštrácie narúšajú práva drvivej väčšiny spoločnosti a zraňuje ich náboženské cítenie naviazené na národné tradície a hodnoty".

Z pravoslávneho prostredia vyšla iniciatíva kontra-manifestácie. Úrady hlavného mesta Gruzínska oznámili, že polícia bude zabezpečovať, aby nedošlo k stretu obidvoch skupín a nedošlo k incidentom, ktoré sa odohrali pred rokom – kedy po prvý krat v histórii krajiny oragnizácie zastupujúce tzv. "sexuálne menšiny" usporiadali demonštráciu, ktorú prerušili obrancovia pravoslávnych hodnôt, vrátane gruzínskeho pravoslávneho duchovenstva.


na základe: civil.ge., cerkiew.pl

- o. nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode