Gruzínsko – protest Cirkvi proti antidiskriminačnému zákonu

22.05.2014 20:17

 

Začiatkom mája tohto roku prijal gruzínsky parlament tzv. "antidiskriminačný" zákon, v ktorom sa m. in. hovorí o rovnakých právach homosexuálov a transsexuálov. Gruzínska Cirkev sa jasne vyjadrila, že bezprávie sa nemôže nazvať právom a vyjadrila znepokojenie o práva veriacich ľudí.

Z tohto dôvodu tiež gruzínsky patriarcha Ilija II. vyhlásil 17. máj za Deň Rodiny – v opozícii k Medzinárodnému Dňu boja proti Homofóbii a Transfóbii.

V tento deň sa v Tbilisi po bohoslužbách, konaných z patriarchovho požehnania, vo všetkých chrámoch hlavného mesta konala manifestácia, ktorej sa zúčastnilo niekoľko tisíc Gruzíncov. Protestného pochodu proti novému zákonu sa zúčastnili aj duchovní, ktorí cestou požehnávali sv. vodou domy, ulice i rodiny.

Jeden z účastníkov, otec Georgi Razmadze, vyjasňuje cieľ podujatia: „Ľudia, ktorí sa pokúšajú v Gruzínsku zasiať nemorálnosť, musia zrozumieť raz a navždy, že sa im to nepodarí! V súčastnosti náš národ veľmi potrebuje posilniť pozíciu rodiny, a mám nádej, že vďaka naším modlitbám sa tak aj stane. Cirkev nikdy nebojovala s tými ľuďmi, ktorí tu vnášajú nemorálnosť, … ale jednoducho, keď nejaký človek vyhlasuje, že je Napoleonom, podstupuje liečenie. Prečo by sme nemali liečiť mužov, ktorí tvrdia, že sú ženami (a opačne)?!“

BUDEM PROSIŤ HOSPODINA, ABY DAL SILU NÁRODU (patriarcha Ilija II.)

Hneď nasledujúci deň potom, ako Gruzínsko modlitebným pochodom, požehnaním sv. vodou ulíc a domovov oslávilo Deň svätosti rodiny a úcty k rodičom, patriarcha Ilija II., katholikos celej Gruzie, sa tak, ako obyčajne, po nedeľnej liturgii obrátil k národu. Treba pripomenúť, že v Gruzínsku bol v týchto dňoch prijatý tzv. "antidiskriminačný" zákon, proti ktorému pozdvihli hlas patriarcha i celá gruzínska Cirkev.

Často prosíme Boha – daj, daruj nám... Ale veľmi často zabúdame poďakovať, vzdať Bohu chválu. Keď pozrieme na našu minulosť, súčasnosť aj budúcnosť, uvidíme, že Hospodin bol, je a bude s nami. Hospodin drží Gruzínsko za ruku tak ako dieťa a sprevádza nás púšťou“, - povedal patriarcha vo svojom príhovore.

Ďakujeme Bohu, že nás neopúšťa. Gruzínsko prešlo mnohými skúškami, a tá posledná ešte len prichádza. Dokedy je človek na zemi - vždy budú skúšky. No nikdy nemôžeme zabúdať, že Hospodin nikdy nenechal Gruzínsko bez Svojho pokrovu, pretože Gruzia je dedičným dielom Presvätej Bohorodičky. Bohorodička je jej Zástankyňou pred Božou tvárou“.

Včerajší deň (pozn. red. - 17. máj) – je historickým dňom, - povedal patriarcha. - Včera nám dal Hospodin veľkú milosť. Bolo požehnané Gruzínsko, naši spoluobčania, ktorí nežijú iba tu, ale i za hranicou, v druhých krajinách. Ďakujeme Bohu za túto veľkú milosť“, - dodal patriarcha a vyzval národ modliť sa za zosnulých cárov, prepodobných i patriarchov. - „Dostanete pomjanniky s menami našich cárov a cárovien, našich svätých otcov a katholikosov – patriarchov. Títo ľudia, ktorí svoj život žertvovali službe, pomôžu aj nám. Posledné časy sú blízko, preto ich pomoc je nevyhnutná. Budem prosiť Boha, aby dal silu národu. Nech Hospodin požehná pokojom Svoj ľud“, - dodal patriarcha Ilija II.

Zdroj: pravoslavie.ru., cerkiew.pl

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode