Chrámový sviatok v Blatných Remetách a posvätenie ikonostasu

27.07.2015 13:41

 

Ikona je neodmysliteľnou súčasťou pravoslávnej spirituality. Ikony zdobia naše chrámy, máme ich vo svojich domoch, pred nimi Bohu cez Jeho svätých prinášame svoje modlitby, poďakovania i prosby, a Boh, neraz cez nich, hojne aj požehnáva tento svet a my tieto ikony nazývame čudotvornými… Ikona, ako hovoria mnohí svätí a učitelia duchovnosti, je oknom do neba; ... oknom, cez ktoré môžeme nahliadnúť do duchovného sveta, do nebeského Kráľovstva.

 

SPOMIENKA PATRÓNOV CHRÁMU

A POSVÄTENIE IKONOSTASU

 

Práve s ikonou, a konkrétnejšie ikonostasom a jeho posvätením, bola spojená nedeľa 26. júla 2015 v pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda v Blatných Remetách.

Chrám sv. Cyrila a Metoda v Blatných Remetách je druhým najstarším pravoslávnym chrámom Michalovsko – košickej pravoslávnej eparchie. Aby sme dnes posvätením ikonostasu ukončili jeho „výstavbu“, prešiel veľmi zložitou cestou.

V polovici 50-tych rokov, keďže do toho času Blatné Remety žiaden chrám nemali, sa z iniciatívy miestnych veriacich a ich duchovného o. Jána Flenka rodí myšlienka postavenia chrámu. V r. 1958 sa začína s prácami, ktorým však vtedajší režim vôbec neprial. Trvalo vyše dlhých 20 rokov, aby veriaci, nútení zbúrať do polovice vytiahnuté murivo, za pôsobenia vtedajšieho správcu farnosti o. Jána Mantiča, nanovo postavili a nakoniec v r. 1977 posvätili chrám, ktorý zasvätili sv. Cyrilovi a Metodovi. Posviacku chrámu vykonal vtedajší michalovský biskup - vladyka Cyril (Mučička). Dnes sme posvätením ikonostasu symbolicky zavŕšili stavbu tohto Božieho domu.

Pri tejto milej príležitosti, keďže v tomto čase Cirkev spomína aj pamiatku sv. Sedmopočetníkov – sv. Cyrila a Metoda a ich učeníkov (27. júl, podľa gregor. kalendára), sme v spoločenstve miestnych veriacich, ktorí sa na bohoslužby schádzajú zo štyroch spádových obcí, rodákov, ako i hostí z iných farností, takisto oslávili patrónov nášho chrámu - sv. Solúnskych Bratov a ich učeníkov.

Liturgickým obradom predsedal Vysokopreosvietený vladyka JURAJ, arcibiskup michalovsko - košický za spoluslúženia mitr. prot. Jána Hatráka, ktorý v minulosti slúžil na tejto farnosti, ako i miestneho duchovného, o. Dušana N. Tomka.

Počas bohoslužieb boli v chráme prítomné a vystavené k poklone mošči (sv. ostatky) sv. prepodobnomučenice Paraskevy Rímskej (+ 2. stor.)

V závere liturgie vladyka Juraj poďakoval všetkým, ktorí sa pričinili o obnovenie a skrášlenie chrámu, a takisto, miestny duchovný, v mene veriacich odovzdal bratovi - hypodiakonovi MUDr. ThDr. Miroslavovi Ščerbejovi, ktorý zhotovenie nového ikonostasu blatno-remetského chrámu sponzoroval, spomienkovú ďakovnú listinu s ikonou.

Toto požehnané liturgické stretnutie sme ukončili pomazovaním posväteným olejom, „mnoholitstvijem“ a obchodom okolo chrámu s modlitbami za živých i zosnulých členov tejto farnosti a požehnaním chrámu, jeho veriacich i celej obce. Slava Bohu za všetko !

o. Dušan N. TOMKO,

správca farnosti 

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode