BOLI SME PRIPRAVENÍ ZOMRIEŤ AKO MUČENÍCI

17.09.2013 15:13

 

Predstavená monastiera sv. apoštolomrovnej Tekly v Maaloule, matuška Pelagia /Saijaf/, rozpovedala pre sýrsku agentúru SANA o tom, čo všetko musela prežiť spolu so sestrami počas bojov.

„Vo chvíli, keď ozbrojenci vtrhli do monastiera, som zrazu pocítila zvláštnu silu a bola som schopná ich zadržať. Táto sila bola od Hospodina. Ona stále bola tu, na tomto svätom mieste, ktoré má vyše tisíc rokov. Táto sila všetkým, ktorí tu boli, dodávala istotu a odvahu. Preto sme sa postavili proti teroristom a našou jedinou zbraňou v tomto čase bola viera a modlitby“.

Kristína, žiačka 5. ročníka, povedala novinárke, že vtedy, keď sa teroristi vlámali do monastiera, bola zo začiatku vydesená. Spolu s druhými deťmi sa ukryli v jaskyni, kde sa modlili, aby Najvyšší ochránil Maaloulu. Kristína vyzvala všetky sýrske deti, aby nemali strach pred teroristami. 9-ročný Jozef potvrdil rozprávanie dievčaťa a dodal: „Ja som sa nebál, pretože s nami je Boh“.

Predstavená monastiera, matuška Pelagia, pokračovala: „Ja takisto ako ostatné mníšky sme nemysleli, žeby teroristi mohli napadnúť Maaloulu. Veď toto miesto je preslávené po celom svete svojimi ikonami, chrámami, mešitami. Prichádzajú tu veriaci zo všetkých krajín – je to miesto modlitby“. Matuška potvrdila, že ozbrojenci, ktorí narušili pokoj tohto posvätného miesta, boli hlavne najatí žoldnieri z iných krajín, najmä z monarchii Perzského zálivu, o čom svedčil ich dialekt.

Predstavená dodala: „Vôbec sme nemysleli o tom, že by sme opustili monastier. Všetci boli pripravení zomrieť ako mučeníci. Monastier bol pre nás domovom v pokojných časoch, nezberali sme sa ho opustiť ani v ťažkých dňoch“.

Mníška Agassi /Chomsi/ ukázala novinárom stopy ostreľovania, poničené steny svätyne. Sama povedala, že v tomto monastieri žije už 51 rokov, no za ten čas ani raz nezažila niečo podobné.

Zdroj: sana.sy/ru

- nikodim

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode