1700. VÝROČIE MILÁNSKEHO EDIKTU V SRBSKOM NIŠ

06.10.2013 19:59

 

V nedeľu, 6. októbra 2013, vyvrcholili v srbskom Niš – rodnom meste sv. cisára Konštantína Veľkého, - jubilejné oslavy 1700. výročia vydania Milánskeho ediktu.

Milánsky edikt je jedným z najvážnejších a najviac revolučných dokumentov v histórii, ktorý dovolil slobodné vyznávanie náboženstva v hraniciach celého Rímskeho Impéria, ktoré v tom čase do svojej správy zahŕňalo tri kontinenty. Bol vydaný v meste Mediolanum (dnešné Miláno) v r. 313 cisárom západorímskej ríše, sv. Konštantínom Veľkým a cisárom východorímskej ríše, Licíniom. Edikt, ako právny akt neurobil z kresťanstva štátne náboženstvo, ani mu nepridelil zvláštnych privilégií, ako sa neraz chybne interpretuje, ale dal kresťanom právo slobodne vyznávať svoju vieru. V konsekvencii toho bolo ukončené prenasledovanie kresťanov, ktoré trvalo prvé tri storočia, bol navrátený majetok, ktorý bol predtým kresťanom konfiškovaný z náboženských dôvodov a bol vytvorený priestor pre rozšírenie Evanjelia na celom vtedy známom svete.

Vrcholom jubilejných slávností bola sv. liturgia v meste Niš, ktorú slúžili hlavy miestnych pravoslávnych Cirkví so svojim doprovodom, na čele s Jeho Svätosťou Bartolomejom, ekumenickým patriarchom konštantínopolským. Počas bohoslužieb sa veriaci mohli pokloniť veľkým svätyniam – čudotvorná sićevačská ikona Bohorodičky, častica Svätého a Životodárneho Kríža Hospodinovho a pravá ruka najväčšieho z prorokov, sv. Jána Krstiteľa, ktoré na čas jubilejných slávností boli prinesené do Niš.

Pravoslávnu Cirkev v českých krajinách a na Slovensku zastupoval Vysokopreosvietený Simeon, arcibiskup olomoucko - brnenský, miestodržiteľ metropolitného trónu našej miestnej Cirkvi so svojim doprovodom.

Zdroj: spc.rs, eparhijaniska.rs

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode