ZABUDNUTÁ HISTÓRIA

04.06.2015 20:38

 

Nedávne odmietnutie moskovského patriarchu Kyrila stretnúť sa s hlavou rimskokatolíckej cirkvi, pápežom Františkom, budúci rok v Krakove, vyvolalo mnoho búrlivých názorov a diskusií v mediálnom priestore. Pomimo všetkých dôvodov, ktoré stoja za týmto rozhodnutím Moskovského Patriarchátu, možno pripomenúť niečo zo zabudnutej histórie zo súdka podobnej problematiky.

 

MNÍSI Z HORY SINAJ PROTI SPOLOČNEJ MODLITBE 

S JÁNOM PAVLOM II.

 

Vrcholným bodom trojdňovej návštevy Jána Pavla II. v Egypte v r. 2000 bol pre pozorovateľov neočakávaný zvrat návštevy pápeža v monastiery sv. Kataríny na hore Sinaj.

26. februára, arcibiskup Damianos, hlava miestnej autonómnej pravoslávnej Cirkvi, napriek tomu, že spolu s mníchmi monastiera srdečne prijali významného hosťa (sami mnísi pomáhali 79-ročnému pápežovi vyjsť po stupňoch na pódium), neprijal návrh spoločnej modlitby s pápežom.

„Nie je to možné, - povedal arcibiskup Damian, - je to proti našim kánonom. Podmienkami spoločnej modlitby je jednota vo viere, ktorá tu chýba“. „Jednota medzi pravoslávnymi a rímskymi katolíkmi je možná, - dodal, - ale to by bol zázrak! Teraz nie je čas, ani miesto na diskusiu o celokresťanskej jednote, či jednote monoteistických náboženstiev“.

Arcibiskup vyjadril takisto svoj dištanc vôbec všetkým formám dialógu, ktoré môžu sugerovať, že všetky náboženstvá sú si rovné.

Nakoniec, aj liturgia slova, ktorej predsedal Ján Pavol II., sa konala za múrmi monastiera, v neďalekej olivovej záhrade, bez účasti pravoslávnych mníchov. Vatikánske média vyhlásenie arcibiskupa Damiana nekomentovali, ale je isté, že odpor mníchov prekazil Rímom plánované medzináboženské stretnutie na Sinaji.

 

Z internetových zdrojov

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode