Vo Viedni odovzdali ďalší kostol Srbskej Pravoslávnej Cirkvi

02.06.2014 16:00

 

O odovzdávaní rímskokatolíckych chrámov vo viedenskej arcidiecéze rôznym pravoslávnym jurisdikciám sme už  písali skôr.

Aj 27. mája 2014 sa vo Viedni uskutočnilo slávnostné odovzdanie kľúčov ďalšieho rímskokatolíckého chrámu, tentoraz kostola Neulerchenfelder. Akt darovania chrámu Srbskej Pravoslávnej Cirkvi dokonal viedenský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn. Pravoslávnu stranu reprezentovali – biskup bačský Irenej, biskup kruševacký Dávid, biskup požarecký Ignatij a novovybraný správca rakúsko – švajčiarskej eparchie biskup Andrej. Prítomný bol takisto rakúsky metropolita Arsenij z jurisdikcie Ekumenického Patriarchátu, ktorý predsedá Biskupskej konferencii pravoslávnych biskupov v Rakúsku.

Vo svojom príhovore kardinál Schönborn spomenul, že v niektorých častiach Viedne počet rímskych katolíkov výrazne poklesol, pričom počet pravoslávnych vzrástol, a pre miestnu rímskokatolícku cirkev je dôležité zachovanie kresťanstva v tomto kraji, a preto tiež týmto spôsobom s radosťou pomáhajú pravoslávnym v dušpastierskej práci.

Bačský biskup Irenej, doterajší administrátor srbskej rakúsko - švajčiarskej eparchie, vyjadril veľkú vďačnosť slovami: "Dostali sme neoceniteľný dar, ktorý bude slúžiť na slávu Božiu a spasenie mnohých, ktorí sa budú modliť v tomto chráme". Následne pravoslávny hierarcha daroval kardinálovi Schönbornovi ikonu Bohorodičky a známy obraz Bieleho Anjela, ktorého freska sa nachádza v monastieri Mileševa. Na záver bola prednesená modlitba Otčenáš v srbskom a nemeckom jazyku.

 

Na základe cerkiew.pl., spc.rs.

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode