USPENSKÉ SLÁVNOSTI V RYBNICI

18.08.2015 16:01

 

Pred tristo rokami Mária plakala, nad ľuďmi Zemplína slzy prelievala.

Mária, Mária, pros za nás u Syna. Buď nám milostivá, Ochrana Zemplína.

 

15. august je v pravoslávnej Cirkvi spojený s jedným z veľkých a medzi veriacim národom obľúbených sviatkov cirkevného roka, so Zosnutím Presvätej Bohorodičky. O to viac je tento deň slávený v nižno - rybnickom chráme, ktorý je pútnickým miestom Michalovsko - košickej pravoslávnej eparchie, a ktorý je tomuto sviatku zasvätený.

Aj tohto roku sa tu zišli veriaci z celej eparchie, aby si uctili čestné a slávne Zosnutie Matky nášho Boha a Spasiteľa Isusa Christa a poklonili sa Jej milostivej klokočovskej ikone, ktorá spočíva v tomto chráme.

Celoeparchiálne slávnosti začali v piatok podvečer 14. augusta, už tradične mariánskymi piesňami prichádzajúcich pútnikov a privítaním Vysokopreosvieteného vladyku Juraja, ktorý spolu so správcom chrámu, o. Dušanom N. Tomkom, za spoluslúženia o. arcidiakona Matúša Spišáka a duchovných otcov - prot. Mariana Čičváka z Ubreža a prot. Michala Džugana zo Strážskeho slúžil bohoslužby Vsenočného bdenia.

 

Duchovnú atmosféru umocňovala prítomnosť sv. ostatkov mnohých svätých., okrem ostatkov sv. spravodlivých rodičov Bohorodičky Joakima i Anny, eparchiálnych patrónov, takisto ostatky viacerých svätých mučeníkov, ktorí svoj život Bohu odovzdali cez mučenícku smrť, ktorú prijali z rúk osmanských Turkov. Práve ich život a odkaz mučeníctva pre dnešnú dobu priblížil vladyka Juraj vo svojom príhovore po Vsenočnom bdení.

Je už tradíciou, že počas Uspenských slávností v pútnickom chráme je slúžená Sv. Tajina Jeleopomazania, ktorej aj tohto roku sa zúčastnilo mnoho veriacich, ktorí cez pomazanie sv. olejom, a takisto cez Sv. Tajinu Pokánia a následne Eucharistiu mohli prijať z Božieho odpustenia, Jeho požehnania a uzdravujúcej moci.

Nasledovala príprava k sv. liturgii, čítanie kánonu a modlitieb k Sv. Pričačšeniju - Prijatiu Darov sv. Tela a Krvi Hospodina a prvá sv. liturgia, ktorú slúžili duchovní otcovia – prot. Marek Sedlický z Lastomíra, prot. Michal Džugan zo Stražského a ekonóm Vasilij Lembej z Ruského Hrabovca. Počas nočnej sv. liturgie väčšina prítomných pristúpila k sv. Eucharistii. Celá ďalšia noc pokračovala striedaním sa molebnov, akafistov, panichýd s mariánskymi piesňami.

 

Eparchiálne slávnosti vyvrcholili archijerejskou sv. liturgiou v sobotu, v samotný deň sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky, ktorú spolu s Jeho Vysokopreosvietenosťou Jurajom, arcibiskupom michalovsko – košickým, slúžili duchovní eparchie - protosynkel eparchie a správca farnosti Brezina mitr. prot. Vasyl Bardzák; tajomník eprachie mitr. prot. Bohuslav Senič zo Sobraniec; otcovia arcidekani - za michalovský arcidekanát mitr. prot. Ladislav Fedor z Hažína; za trebišovský prot. Juraj Šatala zo Zemplínského Hradištia a za sobranecký, prot. Marián Čičvák z Úbreža., ďalej slúžili správcovia cirkevných obcí - prot. Vladimír Spišák z košického katedrálneho chrámu; mitr. prot. Štefan Horkaj z Choňkoviec; prot. Miroslav Janočko z Falkušoviec; prot. Peter Bzík z Pozdišoviec; ekonóm Ivo Ozimanič z Bežoviec; jerej Marek Gubík zo Zemplínskej Širokej; jerej Radoslav Paisij Lupjan a miestny duchovný, ekonóm Dušan N. Tomko. Liturgiu diakonským slúžením doprevádzal o. arcidiakon Matúš Spišák a svojim spevom bohoslužby skrášľoval michalovský katedrálny zbor sv. Rastislava.

Slávnosti zakončili modlitbami duchovenstva a veriaceho ľudu pred milostivou ikonou Matky Božej klokočovskej i posvätením novozhotovených krížov, ktoré budú už skoro po avízovanej rekonštrukcii časti strechy zdobiť pútnický chrám v Nižnej Rybnici. Aj touto cestou patrí vyjadriť poďakovanie každému, kto akýmkoľvek spôsobom prispel na realizáciu tohto diela.

 

Nech Matka Božia Klokočovská, Ochrankyňa Zemplína privinie všetkých,

ktorí sa k Nej utiekajú pod Svoj materinský omofor

s prosbou o vzájomnú modlitbu o. Dušan Nikodím TOMKO

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode