ROZKOL NA UKRAJINE MOŽNO PREKONAŤ IBA KANONICKOU CESTOU

28.02.2014 21:58

 

"20 rokov na teritóriu Ukrajiny prebiehajú zložité politické procesy, výsledkom ktorých sa javí aj tragické rozdelenie našej Cirkvi. V uplynulých rokoch boli pokusy použiť politickú silu na to, aby sa vyriešila cirkevná otázka na Ukrajine. Chcem dnes povedať, obracajúc sa k celému ukrajinskému národu: Štátna moc sa nemôže miešať do cirkevných záležitostí. Silou sa nedajú riešiť cirkevné problémy. Jednota Cirkvi sa nedá dosiahnuť prostredníctvom násilia", - povedal patriarcha moskovský a celej Rusi Kyrill po liturgii 23. februára 2014 v moskovskom chráme sv. Michala Archanjela v Tropareve, informuje Patriarchia.ru.

"Nikdy v histórii sa nepodarilo silou riešiť cirkevné problémy. Je potrebné, aby Cirkev sama, bez vplyvu akýchkoľvek vonkajších vplyvov, riešila všetky svoje otázky, ktoré pred ňou stoja", - uviedol patriarcha Kyrill.

"Aj dnes, tak ako v minulosti, apelujem na bratov a sestry na Ukrajine, ktorí sú v rozkole, s pozvaním k jednote. Ale nie k jednote, ktorá je výsledkom meniacej sa politickej situácie; nie k tej jednote, ktorá sa bude opierať o silu, ale k jednote, ktorá bude prameniť z vyvierajúcej úprimnej túžby vrátiť sa ku kanonickym princípom, bez ktorých Cirkev nemôže žiť", - dodal vladyka Kyrill.

"Prekonanie rozkolu by vždy malo ísť cestou návratu ku kanonickym princípom cirkevného života. Iba taká jednota bude stabilná a spasiteľná. Verím, že modlitbami svätých prepodobných Kyjevo-pečerských, modlitbami všetkých svätých oslávených v našej Cirkvi, Hospodin zachová Cirkev na Ukrajine a daruje ukrajinskému národu silu prekonať mnohé duchovné a materiálne ťažkosti, v prvom rade – legitímne a spravodlivo prekonať rozdelenie Cirkvi, - povedal patriarcha. - Verím, že duchovná sila prameniaca z kyjevského krstného kúpeľa, pomáhajuca nám zachovať duchovnú jednotu počas celého tisícročia, aj dnes pomôže prekonať ťažkosti a rozdelenia, opierajúc sa na pravoslávnej viere a na Božom slove".

Zdroj: patriarchia.ru.

- nikodim

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode