Nový prvohierarcha Ukrajinskej Pravoslávnej Cirkvi

15.08.2014 09:05

 

Snem biskupov Ukrajinskej Pravoslávnej Cirkvi, ktorý sa konal 13. augusta v Kyjevo - Pečerskej Lavre, zvolil svojho nového prvohierarchu. Stal sa ním 69-ročný metropolita Onufrij.

Metropolita Onufrij (Berezovskij) sa narodil v r. 1944 v rodine duchovného. V r. 1969 začal teologické štúdia v Moskovskej Duchovnej seminarii. O dva roky neskôr prijal mníšsky postrih a bol vysvätený na kňaza. Od r. 1985 zastával funkciu predstaveného Trojicko-sergejevskej Lavry a od r. 1988 Uspenskej Počajvskej Lavry. V r. 1990 prijal biskupskú chirotóniu a stal sa biskupom černovicko – bukovinským. Túto katedru spravoval doteraz (od r. 2000 v hodnosti metropolitu). Vo februári tohto roku sa stáva strážcom trónu kyjevských metropolitov. Túto funkciu plnil už počas posledných mesiacov života Blaženejšieho metropolitu Vladimíra.

Intronizácia Blaženejšieho metropolitu Onufrija sa uskutočnila v nedeľu, 17. augusta 2014, v Uspenskom sobore Kyjevopečerskej Lavry.

Novému najvyššiemu predstaviteľovi Ukrajinskej Pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu pri príležitosti zvolenia a intronizácie poslal blahoprajný list aj Jeho Blaženosť vladyka Rastislav, arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska.

na podst. orthodox.org.ua; cerkiew.pl.

- nikodim 


 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode