CELOEPARCHIÁLNE SLÁVNOSTI V NIŽNEJ RYBNICI

30.08.2017 11:21

 

 

Aj tohto roku si Matka Božia zozbierala Svoj národ pri Svojej milostivej ikone – kópii divotvornej klokočovskej ikony Bohorodičky v pútnickom Uspenskom chráme v Nižnej Rybnici.

Tohtoročné duchovné slávnosti sa konali v dňoch 12. – 13. augusta a započali už druhým ročníkom pešej púte z obce Klokočov do duchovného pravoslávneho Nového Klokočova – Nižnej Rybnice.

 

Druhý ročník pešej púte z Klokočova do Rybnice

V sobotu, 12. augusta, sa zhromaždila tohto roku už vyše dvadsiatka veriacich odhodlaných začať duchovné slávnosti pešou púťou z historického Klokočova, kde pred 347 rokmi zaplakala ikona Matky Božej, do duchovného pravoslávneho Nového Klokočova - pútnického chrámu Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Nižnej Rybnici, kde sa skoro 10 rokov uchováva kópia divotvornej Klokočovskej ikony a pravoslávny národ prichádza uctiť si Matku nášho Spasiteľa a Pána Isusa Christa.

K našim pútnikom sa pridal aj vzácny hosť zo sesterskej Srbskej pravoslávnej cirkvi, vysokopreosvietený vladyka Amfilofij, metropolita prímorský a čiernohorský, ktorý spolu s našim vladykom Jurajom, poklonením sa kópii divotvornej ikony Matky Božej v klokočovskom, dnes gréckokatolíckom chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky, započali a požehnali 20 kilometrovú púť k milostivej ikone do pútnického chrámu v Nižnej Rybnici.

 

FOTOGALÉRIA Z PÚTE 

 

Vzácny hosť, pútnik z Čiernej Hory, vladyka Amfilochij, pred klokočovskou ikonou v Nižnej Rybnici

 

 

Aj napriek nepriaznivým predpovediam počasia a mračnám, ktoré sa ich snažili potvrdiť, pravoslávni veriaci sa od popoludňajších hodín začali schádzať v nižno-rybnickom chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky, aby sa prišli pokloniť Jej milostivej ikone, poďakovať za hojné milosti i prosiť vo Svojich potrebách, a cez Ňu – Matku nášho Pána a Spasiteľa Isusa Christa, osláviť Trojjediného Boha.

Po privítaní pútnikov, duchovenstva a vzácnych hostí – vysokopreosvietených vladykov, metropolitu Amfilochija a miestneho vladyku Juraja, začali bohoslužby Vsenočného bdenia.

Je treba pripomenúť o veľkej milosti a požehnaní, ktoré prišli ako dar Srbskej pravoslávnej cirkvi v podobe sv. ostatkov sv. svätiteľa Petra, cetinského divotvorcu a novokanonizovaného prvého srbského biskupa – misionára v Amerike, sv. Mardarija, libertvilského, nielen pre zhromaždené modlitebné spoločenstvo, ale pre celú našu eparchiu i miestnu Cirkev na Slovensku.

Po Vsenočnom bdení nasledoval príhovor vladyku Amfilochija, ktorý vyzdvihol význam cyrilometodskej misie a jej duchovný odkaz pre nás, ako aj výzvu svedčiť o tajomstve Cirkvi a jej jednote v Pravoslávii. Metropolita Amfilochij okrem iného povedal, že počiatok slovanského Pravoslávia vychádza z Veľkej Moravy, územia, na ktorom my dnes žijeme. „Ono v sebe zjednocuje tak prvý Rím, ako aj druhý Rím. Ostatky sv. Klimenta, rímskeho pápeža, svätí bratia Cyril a Metod týmto územím preniesli od Čierneho mora do Ríma, a tu nakoniec spočinul aj sv. Cyril. Tam sú uložené aj jeho sväté ostatky. To sa všetko stalo v čase, keď bol prvý Rím pravoslávnym a zostal ním až do 11. storočia. Tu bola zjavená jednota všeobecnej Cirkvi. A dal by Boh, aby práve tu, kde sa jednota Východu a Západu už raz prejavila, aby sa znova obnovila v jednej, svätej, všeobecnej, apoštolskej, pravoslávnej Cirkvi Christovej“, - povedal vladyka Amfilofij. - „Ak sa to má skutočne stať, je nutné, aby sa rímskokatolíci i gréckokatolíci vrátili opäť do plnosti tejto Cirkvi Východu a Západu“.

Táto plnosť pravoslávnej Cirkvi bola dosvedčená aj na Svätom a Veľkom sneme na Kréte na sviatok Päťdesiatnice minulého roka“.

 

 

Po krátkej prestávke, už za burácania hromov, blýskania a svetle sviečok pokračovala duchovne hodnotná beseda, v ktorej vladyka Amfilochij priblížil život svätcov, ktorí cez svoje sväté ostatky boli prítomní s nami v chráme.

Po skončení besedy, bohoslužby za veľkého počtu veriacich pokračovali slúžením sv. tajiny Jeleopomazanija, nočnou sv. liturgiou, molebnami a akafistami do rána. Mnohí veriaci počas tohto času pristúpili k tajine Pokánia a sv. Eucharistii.

V nedeľu ráno, za hlaholu zvona, správca farnosti o. Dušan Nikodím Tomko, spolu s prítomným duchovenstvom michalovsko-košickej eparchie a veriacimi, znova privítal oboch archijerejov, ktorí ako veľký dar k pokloneniu priniesli časť sv. ostatkov sv. Justína Popoviča (+1979), niekdajšieho misionára a obnoviteľa Pravoslávia v našom kraji (prvá polovica 20. stor.).

Práve životný príklad, učenie sv. Justína a jeho láska k Matke Božej boli témou homílie vladyku Amfilochia.

Záver duchovných slávností v Nižnej Rybnici už tradične ukončil obchod okolo chrámu s čítaním Evanjelia a modlitbami za živých i zosnulých veriacich farnosti, za obec a našu miestnu Cirkev, ako aj posvätením koliva a lámaním slávskeho koláča.

Archijerejskú liturgiu spevom sprevádzal Metropolitný vzdelávací chór Pravoslávnej cirkvi na Slovensku pod vedením dirigentky Nadeždy Sičákovej.

 

FOTOGALÉRIA ZO VSENOČNÉHO BDENIA

 

Matka Božia Klokočovská v Cetine a Bare

 

 

V závere bohoslužieb tohto slávnostného dňa a modlitbe pred milostivou ikonou Klokočovskej Bohorodičky vladyka Juraj poďakoval všetkým, ktorí priputovali v tieto dni do pútnického chrámu v Nižnej Rybnici, a zvlášť vladykovi Amfilochijovi, ktorý ako pútnik, ale aj apoštol čiernohorského kraja precestoval vyše 1200 km, aby spolu s nami oslávil Tú, Ktorá nám na svet priniesla Spasiteľa.

Pri tejto príležitosti odovzdal vladyka Juraj metropolitovi Amfilochijovi kópiu klokočovskej ikony, ktorá podľa slov vladyku metropolitu spočinie v Cetine pri ostatkoch sv. Petra, cetinského, ako sa vyslovil, ktorej zväčšenú podobu dá napísať na stene bočnej kaplnky sv. Rastislava v novovybudovanom katedrálnom chráme v meste Bar (Čierna Hora).

 

FOTOGALÉRIA ARCHIJEREJSKEJ LITURGIE

 

o. Nikodim Dušan Tomko

 

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode